Danas u Večernjem

Odlaze li dizelaši u povijest?

Foto: VL
Odlaze li dizelaši u povijest?
14.07.2016.
u 00:08
Upravo je dušikov oksid, uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađe koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih.
Pogledaj originalni članak

Kao izravna posljedica velike prošlogodišnje afere Dieselgate, u kojoj je najveći njemački proizvođač automobila Volkswagen varao na testovima ispuštanja štetnih plinova, njemačka vlada planira do kraja ove godine postrožiti kretanje dizelskih automobila u gradovima, a dugoročno ih potpuno izgnati iz gradskih središta kako bi se smanjila emisija dušikovih oksida (NOx), plinova zbog kojih je VW u svoje automobile ugrađivao ilegalni softer koji je fiktivno umanjivao ispuštanje tih štetnih plinova u atmosferu.

Upravo je dušikov oksid, uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađe koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih. On je jedan od glavnih uzročnika smoga. Dizelski motori u prosjeku emitiraju 15 posto manje ugljikova dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emitiraju četiri puta više dušikova dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađe.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> NATO misija na granicama EU: HV ide na rusku granicu

>> Strategija HDZ-a: Žestoko po Milanoviću pa u Vladu s Petrovom

>> Sisački zatvorenik: Oteo, silovao i opljačkao maloljetnicu u 48 sati bijega

>> Njemačka: Zbog novih ekonormi dizelaši idu u povijest

Ljetna panorama:

>> Leonardo di Caprio u Dubrovniku će snimati novi spektakl o Robinu Hoodu

>> OPG Darka Đurana spasio je od zaborava meso z'tiblice

>> Otkriće: Filistejci nisu bili divljaci, nego trgovci koji su obožavali parfeme

Foto: VL

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

RU
rudvanvart
23:10 13.07.2016.

Večernjakovci, zašto ste zataškali da je Milanović bio u policiji zbog pranja novca u sdp-u? Cvitan i mediji su sve zataškali, sramota.

TH
than
00:13 14.07.2016.

Buduci da se ozonski omotac konacno poceo obnavljati na polovima. Mada ce mu trebati i vise od 20 godina da se totalno obnovi, sigurno da ce slijedeci udarac biti na vece potrosace CO2 koji prave efekt staklenika i dizu temperaturu zemlje.

Avatar slaven00
slaven00
00:35 14.07.2016.

Norveska pokrece zakonsku inicijativu da prodaju ICE automobila svede na nulu do 2025.