AFERA BANKOMAT

Odgođeno ročište Josipu Protegi i desetorici suoptuženika

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Josip Protega (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Josip Protega (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Josip Protega (1)
11.10.2013.
u 13:42
Čolak ima novog branitelja koji je molio vrijeme da se pripremi za spis od 40.000 stranica.
Pogledaj originalni članak

Josip Protega, bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke te jedan od optuženika u aferi Bankomat jučer je uzalud došao na zagrebački Županijski sud gdje se trebalo održati jedno u nizu pripremnih ročišta u spisu koji broji gotovo 40.000 stranica. Jer pripremno ročište, na kojem bi strane u postupku trebale iznijeti dokazne prijedloge, a sudsko vijeće odlučiti što od toga prihvaća, a što ne, odgođeno je na zahtjev Veljka Miljevića, branitelja Slavena Čolaka.

Miljević je, naime, tek nedavno ušao u spis, jer je Čolak ostao bez branitelja koji mu je postavljen po službenoj dužnosti. Obzirom da se radi o zaista obimnom spisu, Miljević je molio neki rok za pripremu, a tom je zahtjevu sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda udovoljilo, zakazavši sljedeće pripremno ročište za mjesec dana.

Osim toga, sudsko je vijeće odlučilo i da razdvoji postupak u odnosu na Gorana Jurakovića i njegovog sina Gorana Jurakovića mlađeg, jer je stariji Juraković bolestan. - Postupak protiv njih dvojice je razdvojen jer se radi o jedinstvenom kaznenom djelu. Ukoliko se zdravstveno stanje gospodina Jurakovića popravi, postupci će se ponovo spojiti, no ovo sada je napravljeno kako se ne bi ometao ovaj postupak - kazao je odvjetnik Ante Madunić.

U aferi Bankomat osim Protege optuženi su još Ivan Sladonja i Marijo Kirinić, dvojica bivših direktora banke te još osmorica klijenta banke. Prema optužnici Protega i dvojica direktora terete se da su od početka 2005. do prosinca 2009. klijentima davali rizične kredite čiji povrat nisu valjano osigurali, a šteta je oko 255 milijuna kuna. Afera Bankomat je jedan od intrigantnijih sudskih predmeta, jer je sud dva puta vraćao tužiteljstvu optužnicu na doradu, a kada je optužnica u veljači ove godine konačno potvrđena, problem je nastao jer je sutkinja kojoj je dodijeljen spis, u međuvremenu prešla na rad u Ministarstvo pravosuđa.

>>Josipa Protegu čeka suđenje zbog štete od 225 milijuna kuna

>>Bez valjanog osiguranja dali 75 mil. kuna kredita

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.