Epidemija ospica

Odbijanjem cijepljenja djece, životnoj opasnosti izlažu se i druga djeca i odrasli

Foto: Thinkstock
ospice
Foto: Thinkstock
ospice
22.01.2018.
u 11:59
Određeni broj djece i odraslih ne može se cijepiti iz zdravstvenih razloga, te ovise o grupnom imunitetu, koji je u posljednje vrijeme u primjetnom padu, upozorila je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica
Pogledaj originalni članak

Nakon pojave epidemije ospica u susjednim državama ponovno je aktualiziran problem pada procijepljenosti diljem Europske unije. 

Zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica, a nekoliko slučajeva je imalo smrtni iskod. U čak 14 europskih zemalja tijekom samo prva dva mjeseca 2017. zabilježeno je više od 1500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, uključujući i Hrvatsku.

Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje kako se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest postotnih poena. Izrazito je alarmantna situacija u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece.

Svjesna ozbiljnosti ovog problema, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica već je nekoliko puta upozorila Komisiju na problem pada procijepljenosti i opasne posljedice za zdravlje, ponajprije za djecu:

„Pad povjerenja, zbog straha od negativnih nuspojava, dovodi do odbijanja cjepiva koja spašavaju život. Koje akcije Komisija planira poduzeti kako bi povratila povjerenje javnosti u cjepiva, kao važno globalno javnozdravstveno pitanje?“ - naglasila je u svojem pitanju Šuica u svibnju prošle godine.

Manjak informiranosti građana o važnosti cijepljenja djece Dubravka Šuica je navela kao ključan problem u širenju epidemija zaraznih bolesti. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga (kemoterapija, lijekovi, alergija) ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih širi od bolesti.

„Pozivam sve roditelje da se, imaju li nedoumica o cijepljenju, informiraju kod svog liječnika koji će ih upoznati s procedurom i posljedicama eventualnog necijepljenja“, naglasila je Šuica i u srpnju prošle godine opet upozorila Komisiju: „Necijepljena djeca povećavaju osjetljivost i narušavaju imunitet ukupne populacije. Također, time se povećava mogućnost da ponovno dođe do širenja i cirkulacije virusa koji su do sada bili neutralizirani, čemu svjedočimo posljednjih godina u više europskih zemalja. S obzirom na to da se diljem Europske unije povećava taj negativan trend, što zadire u sferu javnog zdravlja, ali i međunarodne, a posebno regionalne i nacionalne sigurnosti država članica, na koji način Komisija planira pomoći državama članicama oko informiranja stanovništva o bitnosti cijepljenja djece?“

Komisija se očitovala kako je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procijepljenost cjepivom za ospice za prvu i/ili drugu dozu smanjena između 2010. i 2015. u trećini država članica EU-a. Najveća smanjenja zabilježena su u Bugarskoj, Italiji i Rumunjskoj. Iako su politike cijepljenja u nadležnosti država članica, Komisija podupire države članice u tom području. Komisija podupire inicijative za dijeljenje informacija o politikama cijepljenja u Odboru za zdravstvenu sigurnost. U tom kontekstu također koordinira s državama članicama spremnost za slučaj izbijanja bolesti, procjenu situacije te upravlja izbijanjem zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Također je navedeno kako Komisija zajedno s predstavnicima država članica, industrije, akademske zajednice i civilnog društva održava radionice na temu cijepljenja koje znatno pridonose poboljšanju suradnje na razini EU-a u cilju suzbijanja oklijevanja u pogledu cijepljenja, uklanjanja nedostataka i jačanja rutinskog cijepljenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

RE
reborn
13:43 22.01.2018.

Stvar je jednostavna: kada vidiš kako proizvođač cjepiva NE ŽELI na sebe preuzeti odgovornost za eventualne nuspojave cjepiva, moraš se zapitati - zašto? čega se boji? Te iste opasnosti koje se boji proizvođač cjepiva boje se i obični građani.

DU
Deleted user
13:59 22.01.2018.

Nakon potrage zagovaratelja cijepljenja za dobrim argumentom najbolje što su mogli iznjedriti jest da se necijepljenjem ugrožavaju oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Kako itko može smatrati da je pravedno da netko (zdrav) nečiji tuđi rizik (od onih koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga) prisilno i besplatno preuzme na sebe. I to zdravstveni rizik! Dobrovoljno da, svako dobročinstvo se pozdravlja. Ali prisilno?. I to još kad su brojke mutne, a dokazi za mnoge aspekte "inconclusive".

ZG
zvonimir.glasnovic.7
13:18 22.01.2018.

Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Kanada, USA, Japan, nemaju obavezno cijepljenje. Metode prisile kolektivnog cijepljenja su duboko totalitarno-komunističke, jer krše ljudska prava.