oštećen gelerima

Od ranjenog slavonskog hrasta napravljena skulptura Isusa

Foto: Branimir Bradarić
Od ranjenog slavonskog hrasta napravljena skulptura Isusa
04.08.2016.
u 15:30
Skulptura je visoka oko sedam metara
Pogledaj originalni članak

Iako je središnja proslava obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu gradske vlasti Vukovara i braniteljske udruge pripremile su program i u Vukovaru. U okviru toga programa u petak, s početkom u 12 sati, bit će upriličeno otvaranje drvene skulpture Isusa na ulazu u Park šumu Adicu. Skulptura je nastala od ranjenog debla slavonskog hrasta koje je tijekom rata oštećenom brojni gelerima. Stablo je prijetilo da se sruši pa je kao takvo ugrožavalo pješake, ali i vozače.

Ideja o izradi skulpture nastala je prije dvije godine,a  njen inicijator je vukovarski branitelj Predrag Mišić. Govoreći o svojoj ideji kazao je kako je stari hrast imao obrise raspetoga Isusa. Pozvao je kipare iz kiparske kolonije u Ernestinovu koji su u petnaestak dana uz pomoć motornih pila i skela izradili drvenu skulpturu. Rekao je kako je njegova ideja bila da na neki način udahne novi život drvetu.

-Skulptura nam poručuje da imamo više vjere u Boga u ljude pa će nam svima biti bolje, rekao je Mišić posebno zahvaljujući kiparima Mati Tijardoviću, Ivici Toliću i njegovom sinu Luki koji su uložili velike napore i izradili skulpturu.   

Inače, skulptura je visoka oko sedam metara. Od grana stabla napravljeni su glava i ruke dok je u donjem dijelu tijelo do koljena. Oko skulpture je uređen okoliš, postavljene su i klupe za sjedenje kao i mjesto za paljenje svijeća. Pokraj ove višemetarske skulpture biti će postavljene i dvije manje, Josipa i Marije.

>> Orešković: Kao pobjednici i osloboditelji domovine Hrvatske proslavimo ovaj veliki dan dostojanstveno i ponosno

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

FA
Fake
17:39 04.08.2016.

Bravo za ovo,svaka čast.

Avatar bozezasto2
bozezasto2
18:26 04.08.2016.

Za kolindu kraljicu bi trebale dve ranjene bukve

RO
Rocky15
18:24 04.08.2016.

ovo je za sve pohvale hvala i za dom spremni