postoji cjepivo

Od pneumokokne sepse u 2012. umrlo dvoje djece

Foto: Reuters/PIXSELL
Od pneumokokne sepse u 2012. umrlo dvoje djece
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
24.10.2012.
u 14:00
Godišnje u Hrvatskoj od pneumokoka oboli desetero djece, a u prosjeku umre jedno. 
Pravo na besplatno cjepivo imaju teško oboljela djeca, mogu ga primiti i odrasli.
Pogledaj originalni članak

Dvoje djece, među kojima je i 14-mjesečna beba koja je nakon upale uha prošlog tjedna završila na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, umrlo je samo ove godine od pneumokokne sepse. Iako protiv pneumokoka, uzročnika sepse, meningitisa i upale pluća, već nekoliko godina na tržištu postoji učinkovito cjepivo, Hrvatska ga, za razliku od zemalja EU, zbog nedostatka novca nije uvrstila u obvezni program cijepljenja djece, pa pravo na besplatnu dozu imaju samo mališani koji boluju od teških oblika nekih kroničnih bolesti.

Analiziraju situaciju

Riječ je o cjepivima prevenar 13 i synflorix čija se cijena po dozi u ljekarnama kreće od 400 do 450 kuna.

– Godišnje u Hrvatskoj od invazivne pneumokokne bolesti oboli desetero djece, a u prosjeku umre jedno – potvrdio je dr. Bernard Kaić, šef odjela za cijepljenja HZJZ-a, koji inače Ministarstvu zdravlja predlaže kako lista cijepljenja treba izgledati. Dodao je i da osim ovih teških oblika bolesti pneumokok u velikog broja djece izaziva upale pluća i srednjeg uha.

– Više puta smo raspravljali o uvođenju pneumokoknog cjepiva u program obveznih cijepljenja, a Savjetodavni odbor je prije dvije godine i predložio njegovo uvrštenje, no nije bilo novca da ga se uvede – otkrio je Kaić. Nakon odbijenice, tvrdi epidemiolog, HZJZ je pokrenuo temeljitu analizu troškova uvođenja ovog cjepiva uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije.

– Činimo sve da se cjepivo uvrsti na listu – potvrdio je liječnik. Zanimljivo je i da je cjepivo protiv pneumokoka u obvezni program uvrstila većina zemalja EU te Albanija, Švicarska i Norveška. Obje vrste cjepiva, ističe dr. Kaić, nemaju težih nuspojava, a najčešće se, kao i kod drugih cjepiva za djecu, javljaju lokalne reakcije na mjestu uboda i blago povišena tjelesna temperatura.

Riječ je, objašnjava epidemiologinja sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimira Lesnikar, o konjugiranim cjepivima koja su posebno pripremljena da bi nezreli dječji imuni sustav što lakše stvorio imunitet na pneumokok, a štite od 13 najčešćih sojeva ove bakterije. Synflorix je cjepivo koje pedijatar može dati djetetu u dobi od šest tjedna do pet godina, dok prevenar 13 smiju primiti mališani od navršena dva mjeseca života.

Sa znakom plusa

Iz HZZO-a poručuju da se obje vrste cjepiva nalaze na besplatnoj listi, no na sebi nose znak plus.

– Po indikacijama, na besplatno cijepljenje pravo imaju djeca u dobi od dva mjeseca do pet godina ako im je uklonjena slezena ili imaju prirođene srčane greške, kronične metaboličke bolesti uključujući dijabetes, imunodeficijencije, zloćudne bolesti – stoji u odgovoru Zavoda.

Mogu ga dobiti i oni mališani koji se spremaju na kirurški zahvat ugradnje umjetne pužnice i ventrikulo-peritonejskog odvoda te u slučaju teške kronične bolesti pluća, bubrega i jetre. A pneumokokno cjepivo mogu primiti i odrasli, a HZZO ga također plaća samo posebnim skupinama pacijenata, dok ga ostali moraju platiti.

– Pneumo 23 na teret HZZO-a mogu pak dobiti nepokretni štićenici sa smještajem u stacionarnom dijelu umirovljeničkih domova, osobe s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, bolesnici sa srpastom anemijom, oni s oštećenjima koja dovode do istjecanja cerebrospinalne tekućine, osobe s ugrađenom pužnicom te osobe s HIV-infekcijom – objašnjavaju iz HZZO-a.

>>Agencija za lijekove: Sezonsko je cjepivo protiv gripe sigurno

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
viviann
10:36 26.10.2012.

To dijete je umrlo od tipa pneumokoka za kojeg nema učinkovitog cjepiva, prevenar ne štiti od tog tipa pneumokoka. Drugo, ne vidim svrhu procjepljivanja sve djece, ako godišnje oboli njih 10, a i to cjepio ne štiti od svih vrsta pneumokoka.