Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pacijenti oboljeli

Agencija za lijekove: Sezonsko je cjepivo protiv gripe sigurno

'15.11.2010., Dom zdravlja Cvjetno, ambulanta, Zagreb, - Cijepljenje protiv sezonske gripe. Cjepivo fluimun.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
02.10.2012.
u 11:18

Šef nacionalnog Povjerenstva za nuspojeve u HALMED-u Darko Krnić kaže da je nakon svih analiza zapravo samo jedna prijavljena nuspojava vjerojatno povezana uz cjepivo

Sezonsko cjepivo protiv gripe sigurno je za primjenu, zaključak je to Hrvatske agencije za lijekove nakon što su tijekom srpnja i kolovoza analizirali slučajeve pet pacijenata koji su prijavili nuspojavu Guillain-Barreova sindroma (GBS). Tada je, naime, šest pacijenata prijavilo sumnju na neurološke pojave nakon primljenog pandemijskog ili sezonskog cjepiva za gripu, no jedna od pacijentica je iz Srbije pa je povjerenstvo HALMED-a njen slučaj prepustilo srbijanskim kolegama. U ovim slučajevima samo je jedan pacijent primio i pandemijsko i sezonsko cjepivo.

>>Cijepili se protiv obične gripe i svima − otkazale noge!

Prema analizi pojedinačnih prijava u samo dva slučaja utvrđena je moguća povezanost nuspojave GBS-a s primljenim cjepivom. Oba su pacijenta u periodu kada su primili cjepivo imala i druge infekcije od kojih je vjerojatnost za razvoj GBS-a i 10 puta veća nego od samog cjepiva. Šef nacionalnog Povjerenstva za nuspojave u HALMED-u Darko Krnić kaže da je nakon svih analiza zapravo samo jedna prijavljena nuspojava vjerojatno povezana uz cjepivo.

>>Kobno cjepivo protiv gripe: Jedna osoba u komi, druga preminula

Ravnateljica HALMED-a dr. Viola Macolić-Šarinić ponovila je da je cjepivo sigurno za primjenu te da omjeri koristi rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje pozitivan. Naglasila je i da pandemijskog cjepiva od 2010. godine u Hrvatskoj više nema.

Komentara 4

MA
Maroje2312
11:41 02.10.2012.

Sigurno ali sa posljedicama.

KA
kajinx
11:56 02.10.2012.

Evo ga, opet su počeli! Pogledajte na YouTube šta Bill Gates kaže o smanjenu stanovništva cjepljenjem.

OB
-obrisani-
13:07 02.10.2012.

Da da, tako je isto bilo sigurno i ono cjepivo protiv svinjske gripe od kojeg je masa ljudi ostala šepava. Ljudi, klonite se lijekova i cjepiva i ne slušajte farmaceutsku mafiju jer to je najgora i najperfidnija mafija koja postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije