Nakon 18 godina

Od listopada nema izbjeglica iz Hrvatske

Od listopada nema izbjeglica iz Hrvatske
23.09.2013.
u 08:22
Gubitak statusa teže će pasti onima koji žive na Zapadu zbog gubitka nekih prava poput besplatnog zdravstvenog osiguranja
Pogledaj originalni članak

Izbjeglice iz Hrvatske napokon će izgubiti izbjeglički status. Iako je od Domovinskog rata prošlo 18 godina, tek ovog listopada UNHCR će preporučiti prestanak izbjegličkog statusa jer više nema opravdanog straha od progona. Najveći broj izbjeglica iz Hrvatske živi u Srbiji, oko 41.000. Nekih 6700 osoba za rata otišlo je u BiH, a oko 600 hrvatskih državljana s izbjegličkim statusom živi u Crnoj Gori. I uglavnom je riječ o osobama koje uz hrvatsko imaju i državljanstvo zemlje u koju su izbjegli. Zbog toga će gubitak statusa teže pasti onima koji žive u zapadnim zemljama poput Švedske, Njemačke, Kanade... a gdje je za očekivati da će ono značiti i gubitak nekih prava poput, primjerice, besplatnog zdravstvenog osiguranja, naknada...

Takvih je osoba oko 4000. Ukidanje izbjegličkog statusa Vlada RH željno očekuje već neko vrijeme. To je bio i razlog da se rok za predaju zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivšim nositeljima stanarskog prava izvan područja od posebne državne skrbi produlji do 31. kolovoza. 
– Samo u zadnja dva tjedna kolovoza u Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pristiglo je 1500 obiteljskih zahtjeva, bivših nositelja stanarskog prava – kaže Mario Pavlović, voditelj odjela za povratak i reintegraciju UNHCR-a.

No, pored tog nacionalnog programa Hrvatska je sudionica i regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, u kojem sudjeluju i BiH, Crna Gora i Srbija, a čiji je cilj osigurati krov nad glavom za ukupno 74.000 ljudi. Prema riječima Vesne Batistić Kos, pomoćnice ministrice vanjskih poslova RH za stambeno zbrinjavanje svih tih ljudi, potrebno je oko 584 milijuna eura.

– Tko god ne bude zbrinut po regionalnom programu, bit će zbrinut po nacionalnom. Bitno je da stambeno pitanje ljudima bude riješeno – tvrdi Vesna Batistić Kos. 

>>Linta optužuje Hrvatsku da diskriminira srpske izbjeglice

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.