NA CESTI I U ZRAKU

Od danas počinje rad 20 dodatnih timova Hitne

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Od danas počinje rad 20 dodatnih timova Hitne
14.06.2017.
u 07:00
Jadran pokriven - U Dubrovniku MUP-ov helikopter, MORH-ove letjelice pokrivaju srednju Dalmaciju i sjeverni Jadran.
Pogledaj originalni članak

Samo pola sata nakon što je stavljen u funkciju za ovoljetnu sezonu, stigao je poziv iz Blata i helikopter Hitne medicinske službe (HEMS) poletio je iz Dubrovnika put Korčule. Bila je to prva intervencija HEMS-a za Dubrovačko-neretvansku županiju, koja je sa Zavodom za hitnu medicinu osigurala za ovo ljeto MUP-ov helikopter za hitne intervencije na svom području. Time će se odteretiti MORH-ov helikopter koji uzlijeće iz Splita, dok će kao treća baza koja pokriva turističku sezonu helikopterskim hitnim prijevozom, kao i prošle godine, za sjeverni Jadran biti Krk.

– Razlika je što je MUP-ov helikopter manji, poput onih talijanskih koji su ukinuti, pa može slijetati direktno na mjesto nesreće, dok MORH-ovi veći helikopteri slijeću na pistu, gdje preuzimaju unesrećene nakon što im je već pružena prva pomoć – pojasnila je dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

Danas počinje rad svih dodatnih 20 timova u turističkoj sezoni (17 za hitnu medicinsku pomoć na prometnicama i tri helikopterska tima). Lani su prometni timovi zbrinuli 2134 životno ugrožena pacijenta na hrvatskim cestama, dok ih je iz tri helikopterske baze zbrinuto 423. Dodatni će timovi raditi do 1. listopada.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
09:03 14.06.2017.

hrvatska država može nabaviti pet zlatnih helikoptera u medicinske svrhe i to primjerenih manjih i specijaliziranih za tu namjenu a hrz hrvatske vojske je vreća bez dna potrošene su stotine milijuna za razne remonte itd a od toga tko zna što je bilo velikoništa, hvala