pusić u haagu

Spor sa Slovenijom: 'Očekujem točnu presudu Arbitražnog suda'

Foto: DPA/PIXSELL
Spor sa Slovenijom: 'Očekujem točnu presudu Arbitražnog suda'
02.06.2014.
u 17:23
Moram napomenuti da su hrvatska i slovenska strana zajednički izabrale suce i pravne stručnjake i da smo se složili oko njihova izbora bez posredovanja trećeg, napomenula je Pusić
Pogledaj originalni članak

Očekujem točnu, u skladu sa svim pravilima i međunarodnim pravom presudu, odnosno odluku ovog suda za koju se hrvatska strana obvezala unaprijed da će je poštovati kao i što se slovenska strana obvezala unaprijed da će je poštovati. To je jedino što u ovom trenutku možemo očekivati i zašto smo tu, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči početka današnje usmene rasprave pred Arbitražnim sudom u Haagu. 

Rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije trajat će do 13. lipnja i neće biti otvorena za javnost, a sa slovenske strane raspravi prisustvuje ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015. godine. U prvom tjednu svoje argumente iznijet će hrvatska, a sljedećeg tjedna slovenska strana.

– Danas se održava usmeni dio, rasprava započinje u slučaju međunarodne arbitraže između Hrvatske i Slovenije vezano za granicu na moru i kopnu u Piranskom zaljevu i Savudrijskoj uvali. Za nas je to zadnja faza jednog vrlo važnog procesa. Taj je proces definiran arbitražnim sporazumom između RH i Slovenije koji je Hrvatska ratificirala u parlamentu, a Slovenija nije samo ratificirala u parlamentu nego je i potvrdila na referendumu na općem izjašnjavanju građana - dodala je Pusić.

Ministrica je još jednom istaknula da ovo nije početak procesa jer su obje strane pripremile svoj slučaj, razmijenile dokumente i reagirale međusobno na dokumente.

– S obzirom na to da hrvatska država, Vlada i građani pridaju veliko značenje ovom procesu i vrlo veliku važnost autoritetu ove institucije i međunarodne arbitraže, moje prisustvo danas ovdje dokaz je i potvrda onoga što RH vidi u ovakvom jednom procesu. Autoritet bez sumnje vrhunskih pravnika. Moram napomenuti da su suce i pravne stručnjake koji čine zajednički grupu od tri suca, uključujući i predsjednika ovog arbitražnog suda, izabrale zajednički hrvatska i slovenska strane i da smo se složili oko njihova izbora bez posredovanja trećeg – napomenula je Pusić.
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar jurko_zg
jurko_zg
18:21 02.06.2014.

Jadni mi ako nam Pusicka brani interese...jao jao! Tocna presuda, wtf?!

Avatar tajar
tajar
17:40 02.06.2014.

Pusić je izmislila novi juristički termin : "točnu presudu"!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
18:41 02.06.2014.

Slovenci mogu jedino dobiti, čak i ako izgube nisu izgubili ništa što im je pripadalo ili trebalo pripadati, a hoćemo li mi biti gubitnici ili ćemo dobiti ono što nam već pripada to ovisi o nama!