Iz 1922. godine

Obnavljali crkvu na Silbi pa pronašli vremensku kapsulu i tajanstvenu poruku

Foto: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe
Silba
Foto: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe
Silba
Foto: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe
Silba
27.11.2019.
u 17:04
U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavom tintom ispisana „Spomenica“, jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. ožujka 1921. godine te jedna zamotana cigareta – španjulet.
Pogledaj originalni članak

Prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, prije desetak dana pronađena je vremenska kapsula postavljena tijekom obnove te crkve 1922. godine.

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Antuna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke 'Diana' začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake, piše portal Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavom tintom ispisana „Spomenica“, jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. ožujka 1921. godine te jedna zamotana cigareta – španjulet.

Istraživanja je proveo Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti te predsjednik „Društva“ koji je prilikom razgrađivanja zazida niše otkrio bočicu. Nakon dokumentiranja pronalaska, na licu mjesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj bez oštećivanja bočice i malte u koju je bila utisnuta.

Najzanimljiviji dio spomenice koju je napisao Frano Gašpić je dio u kojem moli onoga tko pronađe pismo da im ga "radiotelegrafira ili aeroplanom javi dan pronalaska".

Raspitivanjem kod starijih Silbenjana, te pregledom arhivskih spisa utvrđeno je da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi ravnateljstva „Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi“ – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu „Spomenicu“ i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja „Zadruge“, a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora.

Ovo je tekst spomenice:

Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine.

Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika).

Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović.

Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

SH
Shalan
17:44 27.11.2019.

Članovi „Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi" su očekivali da im se netko javi radiotelegrafom ili aeroplanom 🙂. Javit će vam se molitvom i odslužiti misu. A više nema Obrtnih zadruga, ostale su samo Potrošne-Documenta, Platforma, Iskorak, Krešo Beljak, Mrak Tariguz itd...

DU
Deleted user
17:42 27.11.2019.

Sto je tu tajanstveno. Cekali ljudi oslobodjenje, pa pisali tajne poruke.

DU
Deleted user
17:57 27.11.2019.

U to vrijeme u Dalmaciji djeluje ORJUNA pod patronatom srpskog kralja i veliki broj Hrvata joj prilazi, naivno se veseli bratstvu sa slavenskom braćom. ne znajući njihove dugoročne namjere, do dan danas.