SVE ZBOG POGREŠKE SUDA

Obitelj u Njemačkoj mora iseliti iz kuće, srušiti kuću o svom trošku i platiti 280.000 eura naknade

Foto: Fenix/ilustracija
Obitelj u Njemačkoj mora iseliti iz kuće, srušiti kuću o svom trošku i platiti 280.000 eura naknade
30.06.2023.
u 12:22
Obitelj je podigla kredit za kupnju zemljišta, a sada sami moraju financirati rušenje kuće. Prema sudu rok od godinu dana za deložaciju im je usluga.
Pogledaj originalni članak

Obitelj Philippa Waltera iz Rangsdorfa u njemačkom Brandenburgu odlukom suda mora srušiti kuću o svom trošku te platiti 280.000 eura naknade te oko 6.000 eura za korištenje nekretnine. Deset godina su živjeli u strahu da će zbog pogreške Okružnog suda izgubiti dom. Odluka Višeg zemaljskog suda donesena je u četvrtak i obitelj mora iseliti u roku od godinu dana. 

Walteri su spornu kuću kupili 2010. godine na dražbi koja je održana jer je Okružni sud u Luckenwaldeu naložio ovrhu vlasnika  zemljišta. Time je građevinsko zemljište prodano na dražbi jer je nasljednik, odnosno vlasnik imanja dugovao gradu Freiburgu i navodno nije bio dostupan gradskim vlastima. Obitelj je podigla velik kredit, sagradila kuću te 2012. uselila s dvoje male djece, a godinu dana kasnije javio se nasljednik, inače državljanin SAD-a koji živi u Švicarskoj koji je sudskim putem zatražio natrag nekretninu.

Predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju je istaknuo da je Viši zemaljski sud svjestan ozbiljnih posljedica presude za obitelj, a sudac Christian Odenbreit iz brandenburškog Višeg zemaljskog suda  jasno naglasio: "Ali prava vlasnika imaju veću težinu pred zakonom", prenosi Fenix magazin. Revizija nije dopuštena. Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa te su nakon presude priopćili da je osnovana radna skupina za sveobuhvatnu analizu presude. "Cilj je razjasniti službene zahtjeve za odgovornost zbog službene pogreške izvan suda. Zemlja stoji u odgovornosti za naknadu materijalne štete uzrokovane pogreškom na sudu", rekla je ministrica pravosuđa Susanne Hoffmann. 

Sudac Višeg zemaljskog suda nadodao je da se kuća mora osloboditi jer vlasnik u protivnom ne može koristiti svoje imanje. Budući da vlasnik imanja ne želi kuću, koja nije njegova, ne mora platiti niti rušenje. Također, rekao je da su s rokom deložacije od godinu dana izašli obitelji ususret. 

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatsko pravosuđe

Propusti u sustavu: Poslije 23 godine deložiraju obitelj koja je uredno kupila stan

Govoreći o stanu koji su kupili, kaže da je u višestambenoj zgradi koja je izgrađena na mjestu gdje je nekada bila kuća s okućnicom. Zgrada ima desetak stanova, ali je samo njihov, barem za sada, predmet deložacije. Pojašnjava kako je sporno što se nikada nije mogao upisati kao vlasnik stana jer zgrada nikada nije ni upisana u zemljišne knjige te se i danas vodi kao kuća s dvorištem.

VIDEO: Počeo prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
14:02 30.06.2023.

Kad vec kopirate onda idite do kraja...zasto niste napisali da ce drzava isplatiti ostecenoj obitelji naknadu za stetu prouzrokovanu greskom suda...

DU
Deleted user
13:39 30.06.2023.

Nije to nista, u Juznoj Africi buldozeri srusili 300 kuca od pleha I kartona, protjerali ilegalno naseljene bez odstete!

TR
Trnjan
19:52 30.06.2023.

Da su barem takvi sudovi kod nas