Kandidat za šefa EK:

'Obećavam formiranje europskog FBI-ja, sanjam o tome da vodimo zajedničke istrage'

Foto: Reuters/PIXSELL
Manfred Weber
Foto: Reuters/PIXSELL
Manfred Weber
Foto: Reuters/PIXSELL
Manfred Weber
25.04.2019.
u 07:00
Weber kaže da se već sada zajedničke istrage na nadnacionalnoj razini provode u slučajevima pranja novca pa se budući europski FBI može po sličnom principu usredotočiti na druge, točno određene izazove
Pogledaj originalni članak

Europski FBI, u kojemu će istražitelji iz različitih država članica aktivno surađivati i zajednički voditi istrage o najtežim kaznenim djelima poput terorizma, jedno je od 12 obećanja koje je u svom predizbornom programu jučer u Ateni predstavio Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke (EPP) za novog predsjednika Europske komisije.

– Riječ je o tome da bismo uveli obvezu veće razmjene podataka jer više podataka znači više sigurnosti, no ja zaista sanjam i o tome da vodimo i zajedničke istrage – objasnio je sukus te svoje ideje bavarski demokršćanin u kratkom razgovoru za Večernji list u Grčkoj. Svjestan je, kaže, da oko tog pitanja, kao i svakog koje zadire u nacionalne ovlasti suverenih država, treba pronaći pravu ravnotežu u kojoj prenošenje nekih ovlasti na EU razinu ne narušava supsidijarnost, odnosno princip prepuštanja ovlasti onim tijelima koja su najbliže problemu. No, Weber kaže da se već sada zajedničke istrage na nadnacionalnoj razini provode u slučajevima pranja novca pa se budući europski FBI može po sličnom principu usredotočiti na druge, točno određene izazove. Ne nužno na sva prekogranična kaznena djela.

Dvanaest predizbornih obećanja “spitzenkandidata” pučana na predstojećim europskim izborima podijeljeno je u tri tematske cjeline. Prva se tiče “snažne Europe”, i tu Weber obećava jačanje sigurnosti. Primjerice, do 2022., pet godina prije zasad predviđenog roka, Weber želi vidjeti formiranu Europsku graničnu i obalnu stražu s 10 tisuća europskih graničara koji će imati izravne ovlasti intervenirati na europskim vanjskim granicama. Također obećava prekid pristupnih pregovora s Turskom i jačanje vladavine prava u državama članicama EU kroz novi mehanizam nadzora.

Druga tematska cjelina zove se “pametna Europa” i tu je, među ostalim, Weberovo obećanje izrade europskog masterplana za pronalazak lijeka protiv raka. Također, i obećanje o otvaranju pet milijuna novih radnih mjesta za mlade, i posebna skrb za starije kako ne bi bili primorani seliti se iz obiteljskih domova u staračke domove. Treća Europa o kojoj govori Weber jest “nježna Europa”, koja se formiranjem posebnog fonda brine o radnicima koji su ostali bez radnih mjesta u digitalnoj transformaciji društva. I koja se bori za globalnu zabranu dječjeg rada, kao i za globalnu zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Prema predizbornim anketama u svih 28 država članica, europski bi pučani trebali ostati najsnažnija politička grupacija i u novom sazivu Europskog parlamenta, ali sa 180 od ukupno 751 zastupnika u EP-u bit će daleko od natpolovične većine i tražit će koalicijske partnere. Weber očekuje da će, kao vodeći kandidat EPP-a, dobiti mandat za sastavljanje nove Komisije.

Pogledajte i video o europskoj vojsci:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NE
Neo001
10:47 25.04.2019.

O tome sanjaju i Hrvat da se konačno počnu procesuirati najgori zločinci Europe nakon rata, titovi komunisti.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:36 25.04.2019.

samo sanjaj i dalje...

DU
Deleted user
17:20 25.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, mnogi će još plakati za prostodušnim, simpatičnim i "veselim" gospo'nom Ivekom Klaudijem Junckerom. Za razliku od njega, taj Weber neki je zaguljeni i zadrti Germanac koji ili će u EU-u napraviti reda ili će mu zabiti posljeni čavao u lijes. Prije će bitii to drugo nego ono prvo. A kaj se tiče nas tzv. običnih ljudi, nama ni u džep ni iz džepa. Naš život nešto je posve drugo od EU-ove "agende" i njezina novopoganskoga svetog trojstva što ga čine novac, tzv. slobodno tržište i tzv. vladavina tzv. ljudskih prava., pri čemu je sve to troje puka obmana. Čak ni novac nije stvaran nego je virtualan jer postoji samo u softveru bankovnih računala. Zato nije daleko dan kad bismo se mogli probuditi u sofisticiranom kamenom dobu. 21. stoljeća. Amen.