Obama se u Japanu ponizio bez potrebe, pokazujući da je slab

Foto: AFP
Obama se u Japanu ponizio bez potrebe, pokazujući da je slab
17.11.2009.
u 08:01
Kineski predsjednik na zajedničkoj novinarskoj konferenciji izjavio je kako se dvije zemlje trebaju kloniti protekcionizma te kako će Amerika i Kina nastaviti s konzultacijama o istom cilju - kako na najbolji način riješiti ekonomsku i trgovinsku neslogu.
Pogledaj originalni članak

Barack Obama nalazi se na velikoj azijskoj turneji koju američki mediju prate s iznimnom pozornošću. Stoga je bitna svaka riječ, svaka gesta koju učini američki predsjednik. Iz Obamina govora tijela iščitavaju se najozbiljnije gospodarske i političke poruke.

Drugi se nisu poklonili

Konzervativni mediji osuli su paljbu na Obamu zbog dubokog naklona japanskom caru Akihitu. Nisu rijetke ocjene da je Obama na taj način ponizio sebe i državu koju predstavlja.

– To je užasno. Mi se ne podčinjavamo kraljevima i carevima. Ovaj predsjednik Sjedinjenih Američkih Država nešto je drugo – rekao je konzervativac Bill Bennett na CNN-u.

– Ne znam zašto je predsjednik Obama mislio da to treba uraditi – pita se na kanalu Fox vodeći konzervativni komentator William Kristol.

– Mogao je pomisliti da će to Japan dobro prihvatiti, ali je deplasirano za američkog predsjednika da se pokloni šefu strane države – rekao je on, tumačeći da ta gesta pokazuje slabljenje SAD-a otkako je Obama predsjednik. “Obama na koljenima” postao je veliki hit na mnogim internetskim stranicama. Neki su portali prikazali nekoliko desetaka državnika kako se rukuju s japanskim carem. I doista, nitko se od njih nije ni približno sagnuo kao ponizni Obama. Obama je jučer u Pekingu imao važne razgovore s kineskim predsjednikom Hu Jintaom. Dok su se uglavnom suglasili o pitanjima globalnog zatopljenja te discipliniranja Sjeverne Koreje, nesuglasice su ostale kad je riječ o Iranu te međusobnoj gospodarskoj suradnji.

Kao po kredit u banku
Zanimljivo je da je predsjednik komunističke Kine zatražio od predsjednika vodeće kapitalističke zemlje da ukine protekcionističke zakone. Obamin posjet tek je drugorazredna vijest u kineskim medijima. Financial Times piše kako su prošla vremena kada su američki predsjednici odlazili u Kinu držati lekcije. Globalna kriza pokazala je koliko je Amerika ovisna o onima koji joj posuđuju novac, a glavni zajmodavac je Kina koja kupuje obveznice. Obama je u Kinu otišao kao netko tko je do guše u dugovima i ide u banku tražiti još jedan kredit.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

OB
-obrisani-
09:26 17.11.2009.

Bas kako pragmaticne USA polako, polako napustaju staru dobru i uspavanu Europu i sve se vise obracaju Daljnom Istoku (Kini, Japanu, Koreji, Indiji) gdje ce ubuduce biti ekonomski i politicni centar svijeta, tako ce pragmaticni Kinezi iz istih razloga zrtvovati krvavi diktatorski komunisticni rezim u Sjevernoj Koreji, koji se svima popeo na k****!

OB
-obrisani-
12:50 17.11.2009.

Also sprach Zatarhustra, pardon, rezonancija ... Poznati strucnjak za ujedinjenu teoriju polja te teoriju relativnosti, he he he, opet jedan od onih strucnjaka, koji pokopavaju Ameriku ... Si ti upoznat s izrazom \"wishfull thinking\" ?

OB
-obrisani-
18:15 17.11.2009.

Zato sam i stavio naslov knjige u navodnike.