1,4 MILIJUNA DOLARA

Obama odlučio kako će podijeliti Nobelovu nagardu

Foto: Reuters
Obama odlučio kako će podijeliti Nobelovu nagardu
12.03.2010.
u 08:47
Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, američki predsjednik Barack Obama, sav novac od nagrade podijelit će na nekoliko dobrotvornih organizacija i zaklada.
Pogledaj originalni članak

Nobelovu nagradu američki predsjednik dobio je kontroverznom odlukom norveške komisije, koja ju mu je nagradu dodijelila više zbog njegovih stremljenja i namjera te zbog toga što je "preokrenuo smjer svjetske politike", nego zbog konkretnih dostignuća..

Postavilo se i pitanje što će dobitnik, koji svoj naslov "tek treba opravdati", učiniti s novčanim dijelom nagrade, koji nije mali – 1,4 milijuna dolara. Barack Obama, koji je ne samo na predsjedničkoj plaći nego je i imućan zahvaljujući honorarima od svojih knjiga, prema očekivanju je sav iznos Nobelove nagrade namijenio u dobrootvorne svrhe, podijelivši ga na nekoliko dijelova.

Najveći dio odvojio je za donaciju u šest zaklada koje pomažu školovanje siromašne djece – 750.000 dolara. College Summit (koji pomaže učenicima srednjih škola da prođu prijemne ispite na koledžima), Posse Foundation (koja daje škoalrine za koledž onim učenicima koje su drugi sustavi stipendiranja previdjeli), United Negro College Fund, Hispanic Scholarship Fund, Appalachian Leadership and Education Foundation iAmerican Indian College Fund dobit će po 125.000 dolara. Clinton-Bushov fond za Haiti, koji su dvojica bivših predsjednika osnovala za pomoć potresom razorenoj karipskoj državi, dobit će 200.000. Fisher House, ogranak Veteran's Administration, koji osigurava smještaj za obitelji vojnika, dobit će 250.000 dolara.

Preostalih 100.000 američki predsjednik donirat će AfriCare, organizaciji koja financira programe javnog zdravstva, borbe protiv širenja HIV-a, razvitak poljoprivrede i opskrbljivanja pitkom vodom u 19 država podsaharske Afrike.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

AA
AA
10:03 12.03.2010.

A joj je lako nesto dijeliti sto nisi niti zaradio a kamo li zasluzio

OB
-obrisani-
10:04 12.03.2010.

Kad je Obama zadnji put dijelio novac, puno je manje razbijao glavu. Najprije zato što pri dijeljenju veeelikog novca ne treba imati puno pamet, čak je i pamet i nepoželjna. Negdje oko 1000 milijardi dolara je podijelio onima koji novca ionako najviše imaju - bankama ilustrirajući tako onu biblijsku Tko ima nadodat će mu se, a tko nema oduzet će mu se i ono što ima. Niti je ono bio njegov novac, niti je ovaj džeparac njegov novac - zaključak -lako je tuđim k..cem po koprivi tući.

LA
LaCroina
14:19 12.03.2010.

venlo@, ne lupetaj, svima si se popeo na vrh glave. Ne javljam se često, ali čitam što pišeš, čudi me da tebi nije jasno, koliko si glup. Sad zdravo!