'radi se o demokraciji'

Obama najavio da će predložiti novog suca Vrhovnog suda: Shvaćam svoje dužnosti ozbiljno, trebali bi i ostali!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama
Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama
14.02.2016.
u 08:21
Vrhovni sud najviše je pravosudno tijelo u SAD-u, ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će predložiti novog suca Vrhovnog suda, na mjesto koje je upražnjeno smrću konzervativnog suca Antonina Scalie. 

 "Planiram ispuniti svoju ustavnu dužnost i predložiti nasljednika u dogledno vrijeme. Bit će dovoljno vremena da to učinim, kao i da Senat ispuni svoju dužnost, sasluša tu osobu i na vrijeme glasuje", rekao je Obama u subotu u Kaliforniji, gdje je na odmoru. 

Obama je izjavio kako te svoje dužnosti shvaća ozbiljno, kao što bi trebali i svi ostali.

"To je važnije od bilo koje stranke, radi se o demokraciji", rekao je američki predsjednik. 

Vrhovni sud najviše je pravosudno tijelo u SAD-u, ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat. 

Konzervativni sudac Vrhovnog suda Antonin Scalia (79) preminuo je u subotu u Texasu. 

Scaliu je za suca Vrhovnog suda 1986. imenovao predsjednik Ronald Reagan. 

Obama je za Scaliu rekao da je bio briljantan pravni um energičnog stila, a spomenuo je i njegovu ljubav prema operi i lovu. 

Smrt konzevativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalie potaknula je već sukobe između demokrata i republikanaca oko predlaganja i imenovanja novog suca najvišeg pravosudnog tijela u SAD-u. 

Svjetske agencije napominju kako je sa Scaliom Vrhovni sud većinom bio konzervativan. Također procjenjuju da će u izbornoj godini demokratski predsjednik Obama, s obzirom da u Senatu većinu imaju republikanci te s obzirom na važnost položaja i osjetljivu ravnotežu u Vrhovnom sudu, teško naći prihvatljivog nasljednika ili nasljednicu Scalii. 

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell tako je izjavio kako nakon smrti suca Antonina Scalia odluku o novom sucu treba donijeti novi američki predsjednik. 

S druge, pak, strane, demokratski senator Harry Reid poručuje kako predsjednik Obama "odmah" treba predložiti novog člana Vrhovnog suda.

 >>Prvi crni predsjednik koji je zemlju spasio od druge Velike depresije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.