Afera Fimi media

Terešak: HDZ je na prvom suđenju bio izložen medijskom linču zbog čega je izgubio izbore

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Fimi Media Sanader Sloković
06.06.2016.
u 10:10
Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević na prvom su suđenju priznali sve USKOK-ove optužbe, a sada tvrde da nisu krivi
Pogledaj originalni članak

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Fimi media počelo je jutros na Županijskom sudu citiranjem optužnice. Svi optuženici su izjavili da nisu krivi uključujući i Mladena Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević koji su na prvom suđenju priznali krivnju. Sudi se i Ratku Mačeku, a optužena je i tvrtka Fimi media.

Svi optuženici obrane će iznijeti na kraju dokaznog postupka. Osim njih, optužena je i Hrvatska demokratska zajednica.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru navelo da će dokazati navode optužbe te da je financiranje HDZ-a preko Fimi Medije u sferi kazneno-pravne, a ne prekršajne odgovornosti. Vladimir Terešak, pravni predstavnik HDZ-a, ustvrdio je da je HDZ na prvom suđenju bio izložen medijskom linču. Kazao je da je zbog tog medijskog linča najveća hrvatska stranka koja je, kako je Terešak rekao, stvorila državu, izgubila izbore. Prema Terešakovu mišljenju, prvo suđenje dovelo je do toga da je HDZ prvo osuđen, a zatim izgubio političku moć.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Bio je to postupak za rušenje vladajuće garniture i kriminalizaciju 220.000 članova stranke – rekao je Terešak kojeg je potom sutkinja upozorila da je izišao iz okvira uvodnog govora kako ga definira zakon.

U trenutku najveće krize vlasti, evidentnog raspada aktualne Vlade te sukoba unutar Domoljubne koalicije pa i samog HDZ-a, stožerna stranka svih tih odnosa, HDZ, ponovno se našao pod medijskim reflektorima zbog starih grijeha.

Novo sudsko vijeće

Svi oni bili su nepravomoćno osuđeni na prvom suđenju – Sanader na devet godina zatvora, Barišić na tri godine zatvora, Jurak na dvije godine zatvora, Pavošević na godinu i pol zatvora, Maček na godinu uvjetno uz rok kušnje od četiri godine, dok je Fimi media bila ugašena, a HDZ novčano kažnjen s pet milijuna kuna. No presudu je lani ukinuo Vrhovni sud naloživši novo suđenje. Ponovljeno suđenje odvijat će se pred izmijenjenim vijećem kojim će predsjedati sutkinja Irena Kvaternik.

Hoće li mijenjati iskaze?

Hoće li biti obrata u odnosu na prvo suđenje, tek treba vidjeti, no zanimljivo je da su Barišić, Jurak i Pavošević, koji su na prvom suđenju sve priznali, na pripremnom ročištu zanijekali krivnju. Znači li to da će i povući prijašnje iskaze, vidjet će se nakon početka suđenja. Kako su se iz državnih poduzeća od 2003. do 2009. godine izvlačili milijuni za osobne potrebe Sanadera i HDZ-a, svjedočit će 220 svjedoka. Među njima su, uz direktore državnih tvrtki, i političari poput Darka Milinovića, friško izabranog člana Predsjedništva HDZ-a, koji će na sudu ponovo morati objašnjavati kako je iz HDZ-ovih crnih fondova na ruke mjesečno primao novčane iznose te kako je te primitke i vlastoručno potpisivao.

>> 'To što nisu priznali ne znači da neće opet teretiti Ivu Sanadera'

>> 'Ne moram ništa biti nego samo čovjek koji može svakome pogledati u oči. U ovom momentu i u budućnosti to ću moći učiniti'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

DU
Deleted user
07:49 06.06.2016.

To ce bit jos jedna prilika da se slatko nasmijemo pravosudju banana drzave. I narodu koji kao ovca trpi sve.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
08:54 06.06.2016.

Sanader je dosta toga kriv ali kaj nije malo cudno da su svi zaboravili na jezica na kutlea na pavica na merzelicu na dragicevica a gdje je vidosevic kaj je sa gucicem a jel radosevic dobro a jel mudrinic pokazal patent kaj je ustupil hrvstskoj jel bandic drug il domoljub jel todoric kaj kupil svojom lovom il mozda luka rajic ha ha ajmo se sabrat pa oni svi uzivaju u svojim dvorcima i smiju se a sanader pa im krivice al je mala beba naspram ovih velikana

RO
rotšild
09:03 06.06.2016.

Prokleto pravosuđe, prokleta pravda. Država i pravosuđe u vlasništvu elitnih kriminalaca.Šprlje, Šprlje.