Pošiljka iz Izraela

Nuklearne neplodne mušice stigle u Split

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nuklearne neplodne mušice stigle u Split
05.12.2014.
u 00:15
Mušice će pustiti da se slobodno razlete u nasade mandarina, ali vlasnici za to imaju i dobar razlog.
Pogledaj originalni članak

Pošiljka od čak 380 milijuna voćnih mušica – štetnika koji masovno uništava voćnjake diljem Mediterana, a najviše voli mandarine – stigla je iz Izraela u Split. Mušice će pustiti da se slobodno razlete u nasade mandarina, ali vlasnici za to imaju i dobar razlog. Izraelske su mušice uzgojene u kibucu Sde Eliyah i potom u biotehnološkom zavodu izložene radioaktivnom djelovanju kobalta-60. Nuklearnom tehnologijom mušice postaju besplodne.

Ubacivanjem u ekosistem, ti sterilizirani mužjaci istiskuju lokalne mužjake i pare se sa ženkama, ali pritom ne stvaraju potomke pa onda nema ni odlaganja ličinki u voćne plodove. Takostradava do 75 posto manje mandarina, a stručnjaci kažu da pritom nema opasnosti od ozračivanja voća.

>> Mandarine po 3 kune planule, uskoro će se morati i uvoziti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar NikadRobom
NikadRobom
07:13 05.12.2014.

LGTB musice.

LA
larala
06:44 05.12.2014.

stvarno smo bolestan narod, uvozimo mušice koje nam uništavaju stabla da bi se kao rješili domacih....a, kad se stvori još veca najezda istih, kad se pojave nove bolesti, onda cemo kukati kako smo jadni....garancija njihove besplodnosti je 100% zagarantirana....kao što je i zagarantirano bilo žderanje šišmiša dok se nije pojavila ebola....dajte ljudi više prestanite izigravati bogove i smišljati toplu vodu...

KA
kafka
11:44 05.12.2014.

Neplodni supermušci.