SINIŠA PALM

Novinarka grafitom obilježila devet mjeseci od smrti virovitičkog načelnika

Foto: Virovitica.net
Grafit
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Iva Anzulović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ivica Kirin
04.03.2020.
u 11:55
– Pitanja i aktivizam smetaju samo onima koji su krivi, koji lažu i koji nešto skrivaju – kaže Iva Anzulović
Pogledaj originalni članak

Nezavisna novinarka Iva Anzulović obilježila je grafitom devet mjeseci otkako je pronađeno tijelo pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo i financije Siniše Palma uz obalu Drave. Ljutita jer još uvijek nije obavljena ekshumacija i obdukcija, Anzulović je napisala grafit  ''Grafiti ne koštaju 17 milijuna a bit' bezobrazan je besplatno – 03.06.2019.'' kako bi podsjetila javnost na Palminu smrt. 

Kako piše Virovitica.net, novi grafit ispisala je na zgradi nekadašnje Bille na kojoj je donedavno pisao Anzulovićev grafit ''Isusek, bijo sam zloćest ove godine ali bi htjeo 17 miljona nazad'' iz prosinca prošle godine. Na to se odlučila kad je doznala da je grafit prebojan crvenom bojom, a jedan od razloga je to što grafiti na istočnom zidu iste zgrade nisu prebojani, kao ni oni vulgarni koji "krase" osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić.

– Pitanja i aktivizam smetaju samo onima koji su krivi, koji lažu i koji nešto skrivaju – kaže Iva Anzulović i dodaje: – To znam iz iskustva novinarskog rada koji traje više od 20 godina. Posljednjih devet mjeseci bilježim svaku izjavu gradonačelnika Ivice Kirina, preslušavam snimke intervjua i gradskih sjednica iz vremena kada je Siniša Palm bio živ i tvrdim kako Ivica Kirin laže. Zadnja njegova laž jest ona koju je izgovorio na posljednjem Gradskom vijeću o tome kako Siniša Palm ni jednog dana nije koristio godišnji odmor. Siniša je uzeo dan godišnjeg u srijedu 29.svibnja, dva dana prije no što je nestao, i proveo ga doma, bio na šišanju, išao u Pevec s majkom kupiti prozor, a pet dana godišnjeg odmora uzeo je i uoči Božića godinu prije te bio u Sarajevu s prijateljima i ljetovao tjedan dana s prijateljima. Gradonačelnikova žena Sanja Kirin u subotu 1.lipnja majci Jadranki Palm poslala je SMS poruku kako je Siniša rekao da uzima godišnji. Ivica Kirin u slučaju nestanka 17 milijuna vrlo brzopleto i neoprezno laže i to će ga pratiti do kraja života, više nego Jubito nadimak.

Ovo nije prvi put da se novinarka poslužila aktivizmom kako bi skrenula pozornost javnosti. Ona je u srpnju prošle godine plavom bojom obojila dva drveta preko puta zgrade Gradske uprave i "zaradila" prekršajnu prijavu. Po završetku kratkog uviđaja, prekršaj nije zabilježen, nije počinila nikakvu štetu. No tada je Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice protiv nje je podnio kaznenu prijavu zbog oštećenja kulturnog dobra

– Vezano za navedeno, podnesena je kaznena prijava ispred nadležnog Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice i to za počinjenje kaznenog djela oštećenja kulturnog dobra iz čl. 319 st. 2 Kaznenog zakona", stajalo je u priopćenju Grada u srpnju, uz komentar kako je “ovakvo ponašanje pojedinaca apsolutno neprihvatljivo”, “da niti novinari, političari, bilo tko može biti iznad zakona” te provoditi samovolju “pod krinkom demokracije i javnog interesa”.

– Nažalost, moj aktivizam još uvijek je bez sudskog epiloga, objašnjava cilj svojih akcija.

– Čekam suđenje zbog vibratora u rukama kipa Tuđmana, čekam kaznenu prijavu za farbanje drveća koja su u međuvremenu prefarbana smeđom bojom, čekam poziv državnog odvjetnika Darka Žegarca na saslušanje jer sam podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo ubojstva Siniše Palma, čekam strpljivo devet mjeseci i više mi se ne da čekati. Kao novinarka sam istražila slučaj, sve nepravilnosti prijavila nadležnim institucijama, podnijela kaznenu prijavu 25.listopada, poštujući Ustav i svoju obvezu koju imam kao novinarka te sam učinila sve po zakonu i više neću čekati. Želim biti okrivljena i u sudnici dati iskaz sa svim istraženim činjenicama i dokazima i time navesti sud da me presudom oslobodi krivnje na temelju svih dokaza. Kada se to dogodi, kriminalno leglo u ovom gradu će se urušiti kao kula od karata, a to mi je cilj – kazala je Iva Anzulović za Viroviticu.net. 

Ona je prijavila nadležnog državnog odvjetnika Darka Žegarca nadležnim službama za nadzor rada državnih odvjetnika pri Ministarstvu pravosuđa te Uredu glavnog državnog odvjetnika u Zagrebu.

– Ne postoji objektivna odgovornost, to postoji samo u načinu rada Ivice Kirina i nigdje drugdje. Kako je on kriv za nestanak 17 milijuna kuna, tako je Darko Žegarac u Bjelovaru kriv što se istraga ovog slučaja nije pomaknula s mjesta već devet mjeseci. I to cijela javnost treba znati. Ime Darka Žegarca treba odzvanjati u ušima jednako kao ono Mladena Bajića koji je u ladicama godinama držao sav privatizacijski kriminal. Odgovornost je osobna, a ne kolektivna i takve osobe treba izolirati iz društva i kazniti – zaključuje Iva.

VIDEO: Ivica Kirin obraća se novinarima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

FA
fajlpz
12:19 04.03.2020.

Dajte ljudi da je Nives Celzijus svi bi komentirali ovo ono a ova hrabra žena je usamljena jer smo jedan jad i tuga i neka nam bude još sto puta gore.

MA
marina58
12:04 04.03.2020.

Svaka čast, ovo je prilično hrabro.