Obrazovanje

Novi pritisak: Za upis u srednju školu ocjene od petog razreda

Foto: Arhiva VL
Novi pritisak: Za upis u srednju školu ocjene od petog razreda
14.10.2010.
u 23:45
Lj. Vokić: Upišimo sve gdje žele, a poslije prvog razreda napravimo selekciju. Tad će se vidjeti tko je dorastao školi.
Pogledaj originalni članak

Od sljedeće godine mijenjat će se kriteriji za upis u određenu srednju školu. Nova pravila izrađuje skupina stručnjaka u kojoj su i ravnatelji pojedinih srednjih škola pod pokroviteljstvom mjerodavnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Promjene u ožujku


Iako konačna verzija planiranih promjena još ne postoji, a kako doznajemo, trebala bi biti gotova najkasnije u ožujku, razmišlja se o drukčijem bodovanju uspjeha u osnovnoj školi te posebnom vrednovanju predmeta koji su važni za školu koju učenik želi upisati. Umjesto vrednovanja uspjeha u sedmom i osmom razredu, kako se to radilo do ove godine, razmišlja se i o bodovanju uspjeha u petom i šestom razredu. To znači da bi učenicima za upis u srednju školu važan bio opći uspjeh u sva četiri razreda predmetne nastave, ali i svaka ocjena iz predmeta koje boduje određena škola. Postoji i ideja da se u pojedinim velikim gradovima, primjerice Zagrebu ili Varaždinu, organizira ogledni projekt on line upisa u srednje škole, nešto slično onome kako su se ljetos maturanti upisivali na fakultete.

Ravnatelji protiv

Većina ravnatelja s kojima smo razgovarali spomenutim idejama nije oduševljena. – Opet se bave nevažnim stvarima. Ne bave se bitnim, tj. izmjenama nastavnih planova i programa i rasterećenjem učenika. Dodatno vrednovanje petog i šestog razreda ili posebno bodovanje nekih predmeta doista nema smisla. To neće ništa bitno promijeniti, netko će imati bod manje ili više, a to je tako svejedno. Imam dojam da o školstvu razgovaraju ljudi koji nikada nisu radili u školstvu – komentira ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić.

Sve upisati gdje žele

No slično govore i ostale njezine kolege. – Pitanje je postoji li uopće problem upisa u gimnazije i jesu li potrebni dodatni kriteriji. Svi učenici koji žele upišu se u gimnaziju, možda samo ne u onu koja je bila njihov prvi izbor – komentira Drago Bagić, ravnatelj zagrebačke Druge gimnazije. I ostali naši sugovornici slično razmišljaju, a prof. Vokić predlaže: – Upišimo sve ondje gdje žele, a nakon prvog razreda napravimo selekciju. Tad će se jasno vidjeti tko je dorastao određenoj školi, a tko treba potražiti drugu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

MO
modrulj
01:01 15.10.2010.

\"Lj. Vokić: Upišimo sve gdje žele, a poslije prvog razreda napravimo selekciju. Tad će se vidjeti tko je dorastao školi.\" Dobar prijedlog od Vokicke - isto napraviti i za fakultete. Pustiti sve koji zele da se upisu, a tijekom prve godine ispitima srezati broj na normalu kad se vidi tko je za taj faks a tko nije.

GU
Gustavo
23:50 14.10.2010.

Koji k... će im škola, treba tražit rodjaka pa će doći i škola.

ZE
ZELENIKE
08:48 15.10.2010.

Roditelji snobovi su tu najveći problem oni obično u svojoj djeci vide potencijal koi drugi nevide pa već od 7. razreda navlače profesore za rukave tražeći bolje ocjene umjesto da navlače djecu za uši da bolje uče(kako je nekad bilo).