Kolumna

Novi povjerenici za otpad donose "višestruku dobit"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
03.07.2012., Tisno, otok Murter - Ministar zastite, okolisa i prirode Mihael Zmajlovic sudjelovao je u otvaranju novog sustava za prikupljanje i razvrstavanje otpada, odnosno otvaranju podzemnih kontejnera.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.11.2014., Zagreb - Raspravom o proracunu za 2015. godinu nastavljena je 15. sjednica Sabora RH.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.01.2015., Zagreb - Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu u Banskim dvorima je potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grcicu urucila Partnerski sporazum i Operativni program Konku
06.02.2015.
u 12:00
Iako je iz aviona vidljivo da je riječ o novom nametu, iz Ministarstva poručuju da to tvrtkama nije samo trošak nego i "višestruka dobit jer neće plaćati kazne za nepropisno postupanje s otpadom".
Pogledaj originalni članak

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, prije godinu dana najavio je da će u sustavu gospodarenja otpadom zaposliti šest tisuća ljudi. Ovih dana, čini se da pristupa realizaciji plana jer će sve tvrtke s više od 50 zaposlenih, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene i obrazovne ustanove ubuduće morati imati povjerenike za otpad, njih oko 4000. Iako je iz aviona vidljivo da je riječ o novom nametu, iz Ministarstva poručuju da to tvrtkama nije samo trošak nego i "višestruka dobit jer neće plaćati kazne za nepropisno postupanje s otpadom". Utješno.

Država više voli direktne pogodbe nego natječaje

Dragutin Lesar, saborski zastupnik laburista, dobio je pismeni odgovor na pitanje o zakupu državnog zemljišta. Iz odgovora proizlazi da postoji ogroman nerazmjer između zemljišta čiji je zakup ugovoren nakon javnog natječaja i zemljišta koje je zakupljeno bez natječaja. Država je, prenosi Novi list, 2013. i 2014. u najam dala direktnom pogodbom čak 35 puta veću površinu nego na javnim natječajima. Lani je putem natječaja država u najam dala manje od 10 posto ponuđenog zemljišta. Lesaru osim toga smeta što država podatke vodi u čak šest različitih mjernih jedinica, malo u metrima, malo u hektarima, a malo u hvatima. Pa tko uhvati – uhvati.

Ministri nam češće lete u Ašhabad nego u Bruxelles

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, otputovao je u Turkmenistan kao četvrti član Vlade u zadnja tri mjeseca nakon premijera Milanovića, ministrice Pusić i ministra Vrdoljaka. Ministri nam češće lete u Ašhabad nego u Bruxelles.

Za dva sata rada mjesečno zarade plaću čistačice

Mario Derossi, nezavisni vijećnik u Trogiru, doslovce je ismijan, i to i od vladajućih i od oporbe, kada je predložio da se ukinu vijećničke naknade. Trogirski vijećnici primaju 1350, a predsjednik vijeća 2250 kuna mjesečno. Kako vijeće zasjeda 4 puta godišnje po 6 sati, Slobodna piše da on za 24 sata rada stavi u džep 27.000 kuna. U prijevodu na hrvatski, za 2 sata rada mjesečno zaradi gotovo kao čistačica za puno radno vrijeme. Naravno da su se vijećnici smijali Derossijevu prijedlogu.

>> Reiner zamjerio Vladi otpis dugova najugroženijima

>> Mornar unaprijed planira izgubiti 10 milijuna kuna

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.