europska središnja banka:

Nove novčanice od 100 i 200 eura sviđat će se i veganima

Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
Nove novčanice od 100 i 200 eura sviđat će se i veganima
30.05.2019.
u 13:04
Glasnogovornica Europske središnje banke rekla je da ne postoje nikakvi dokazi da se u novčanicama nalaze ikakvi elementi životinjskog podrijetla
Pogledaj originalni članak

Na Starom kontinentu u utorak su u optjecaj puštene nove novčanice od 100 i 200 eura, i to kako bi se otežalo krivotvorenje. Zbog toga su dobile holograme sa satelitima te je unaprijeđena smaragdna brojka. No, zanimljivo, dodana im je još jedna neočekivana karakteristika, a njome bi mogli biti zadovoljni vegani.

Glasnogovornica Europske središnje banke (ECB) koja nadzire operaciju puštanja novih novčanica u optjecaj, rekla je da ne postoje nikakvi dokazi da se u novčanicama nalaze ikakvi elementi životinjskog podrijetla.

– Papir koji koristimo za novčanice eura napravljen je od stopostotnih pamučnih vlakana. Sustav eura posvećen je napretku i održavanju novčanica eura i materijala koji se koriste za to – rekla je ona. U njima nema polimera životinjskog podrijetla za razliku od, primjerice, onih koje je 2016. i 2017. izdala britanska središnja banka. Širina novčanica smanjena je na onu koju trenutno imaju novčanice od 50 eura, ali je dužina nepromijenjena, a ona raste kako se povećava iznos na novčanici.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) rekli su da se te novčanice, odnosno njihova ispravnost, mogu provjeriti jednostavnom metodom “osjeti, pogledaj i nakreni”. Na vrhu srebrnaste trake je spomenuti hologram sa satelitima, odnosno mali simboli “€” koji kruže oko brojke kada se novčanica nakrene i postaju jasniji kada se ona osvijetli. Uz to, na srebrnastoj traci vidi se i portret grčke nimfe Europe, arhitektonski motiv te velik simbol €. Novčanice od 100 eura često se upotrebljavaju (samo su one od 20 i 50 eura popularnije), a potražnja za njima raste po stopi od 7,6 posto, dok se za onima od 200 eura povećava za jedan postotni poen više, kažu u HNB-u.

Stare novčanice u tim apoenima i dalje će se koristiti, ali će se postupno povlačiti iz upotrebe. Najvrednija novčanica od 500 eura od travnja se više ne proizvodi, ali se i dalje koristi kao sredstvo plaćanja. Novčanice eura prvi su put u optjecaj u Europi uvedene 2002. , nakon što je euro tri godine korišten virtualno. Eurozona danas broji 19 zemalja članica. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GI
Gips
22:06 30.05.2019.

Kad će stavit dvojicu iz LGBTa na novčanice?

DE
deda1234
18:47 30.05.2019.

Pa šta će novčanice jest???

AI
airbender
14:02 30.05.2019.

dodana je neocekivana karakteristika novcanicama, a to je da nema nikakvih dokaza da postoje elementi zivotinjskog podrijetla u izradi novcanica? ja vise nemam rijeci za vase "novinare", vase clanke i vas list opcenito...