provode se ubrzane deportacije

Nova migrantska kriza u SAD-u: Bidena kritiziraju i njegovi dužnosnici

Foto: GO NAKAMURA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Asylum-seeking migrants in the U.S. return to Mexican side of the border, in Ciudad Acuna
Foto: GO NAKAMURA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Asylum-seeking migrants in the U.S. return to the Mexican side of the border, in Ciudad Acuna
Foto: JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. Border Patrol searches for migrants trying to enter the United States, in Sunland Park
25.09.2021.
u 08:39
Washington je deportirao tisuće Haićana, zbog čega je odstupio američki izaslanik u toj zemlji
Pogledaj originalni članak

Migrantska kriza na granici Sjedinjenih Država i Meksika zaoštrava se nakon što su američke vlasti u nedjelju počele provoditi ubrzane deportacije haićanskih migranata koji su se utaborili u Teksasu, u koji su stigli pješice iz Meksika, u njihovu opustošenu domovinu. Riječ je o jednoj od najbržih i najmasovnijih pojedinačnih deportacija migranata s američkog teritorija u posljednjih nekoliko godina, a možda i desetljeća, a zbog te je akcije neopozivo odstupio posebni američki predstavnik na Haitiju Daniel Foote.

U pismu upućenom američkome državnom tajniku Antonyju Blinkenu Foote poručuje da ne želi da ga povezuju s “nehumanom i kontraproduktivnom” odlukom Sjedinjenih Država da deportira tisuće haićanskih izbjeglica i migranata, objašnjavajući da su uvjeti na Haitiju toliko loši da “urušena država” nije u stanju prihvatiti vraćene migrante. U State Departmentu odbacuju Footeove kritike.

Nevjerojatne scene američkih graničnih policajaca koji na konjima bičem tjeraju tamnopute migrante na američko-meksičkoj granici – nakon kojih je granična policija privremeno ukinula patroliranje na konjima na tom području – mnoge su podsjetile na neka davna vremena, što je rezultiralo brojnim kritikama na račun Bidenove administracije s lijeva, dok se Bidenova administracija u desnim medijima optužuje za još jedan migrantski fijasko na južnoj granici, koji je rezultat pogrešnih informacija koje su dobili migranti da će moći ući u SAD i da će im biti dopušteno da ostanu.

Više od 15 tisuća migranata, uglavnom Haićana, utaborilo se ispod jednog mosta u Del Riju, gradu u Teksasu na granici s Meksikom. Migranti dnevno pješice prelaze rijeku Rio Grande, koja dijeli Sjedinjene Države i Meksiko, u potrazi za hranom i potrepštinama. Američke su vlasti od nedjelje, kada su počele deportacije haićanskih migranata, unajmljenim zrakoplovima natrag na Haiti deportirale više tisuća migranata, među kojima i više stotina djece. Haiti je najsiromašnija država zapadne hemisfere, a Haićani su počeli masovno napuštati zemlju nakon razornog potresa 2010. godine. Posljednjih mjeseci situacija se na Haitiju dodatno zakomplicirala nakon atentata na predsjednika, izbijanjem nasilja na ulicama i novim razornim potresima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GO
goran2hr
12:30 25.09.2021.

Da su na vrijeme dovršili ogradu, sada ne bi trebali konje.

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
16:04 25.09.2021.

Uh, ovi na konjima su strožiji nego naši žandari sa izbjeglicama koji dolaze preko Bosne.

NN
novo nenormalni
11:03 25.09.2021.

deportacije su neprihvatljive