Plaća do 5500 eura

Njemačkoj nedostaje obrtnika: trebaju im limari, vodoinstalateri...

Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
Njemačkoj nedostaje obrtnika: trebaju im limari, vodoinstalateri...
25.06.2018.
u 19:52
„Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika“, rekao je Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika
Pogledaj originalni članak

Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset tjedana na obavljanje neke obrtničke usluge a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

„Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija“, kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

„Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika“, rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

„Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti“, objašnjava Wollseifer.

„Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja“, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

„Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto“, napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Foto: Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELL
Šangaj
Foto: Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELL
Šangaj
Foto: Albert Nieboer/DPA/Pixsell
Oslo
Foto: Reuters/PIXSELL
najskuplji gradovi
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
Tokio
Foto: MIKE HUTCHINGS/REUTERS/PIXSELL
6. Luanda, Angola
Foto: Reuters/PIXSELL
najskuplji gradovi
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
Basel
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
Ženeva
Foto: Reuters/PIXSELL
najskuplji gradovi
Foto: Reuters/PIXSELL
najskuplji gradovi

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
20:13 25.06.2018.

Novinara im nikada ne manjka ?

KR
Krotila
20:53 25.06.2018.

pa vi doslovce vrbUjete ljude da odlaze van,po čijoj direktivi?.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
20:16 25.06.2018.

Za svakog limara ili vodoinstalatera koji ode u Njemacku sa Balkana, Njemacka ce u tu zemlju poslati 5 Arapa. .Onda ce narediti jednoj balkanskoj vladi koja je clanica EU da ne pusta novopridosle u Njemacku, nego da ih drze na svojoj granici tj na svom pragu..A ovi ce da se ulizu Angeli poslati policiju na granicu.