POVEĆAN OPREZ

Njemački znanstvenik: 'Zaraza majmunskim boginjama moguća i preko kontaminiranih površina'

Foto: Pixsell/Reuters/Wikipedia
Njemački znanstvenik: 'Zaraza majmunskim boginjama moguća i preko kontaminiranih površina'
05.07.2022.
u 11:24
Vjeruje se da se majmunske boginje uglavnom širem putem bliskog fizičkog kontakta između osoba.
Pogledaj originalni članak

Istraživanje njemačkog sveučilišta je pokazalo da je moguća zaraza majmunskim boginjama i preko površina koje su koristile oboljele osobe ako su te  površine jako kontaminirane virusom, dodajući pritom da je to moguće samo u određenim slučajevima.

"Pretpostavljamo da površine moraju biti jako kontaminirane virusom da bi se netko zarazio dodirivanjem takve površine", rekao je Johannes Knobloch, voditelj istraživanja na njemačkom Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf.

To je posebice moguće kod ljudi koji rade s pacijentima oboljelim od majmunskih boginja ili onih koji žive zajedno s inficiranom osobom, navodi se u studiji.

"Prema dosadašnjim spoznajama, nema rizika od zaraze dodirivanjem javno dostupnih površina, poput kvaka ili tipki u liftovima", pojasnio je Knoblach.

Vjeruje se da se majmunske boginje uglavnom širem putem bliskog fizičkog kontakta između osoba.

Iako stručnjaci ne vjeruje da će ta virusna bolest zahvatiti svijet u istom opsegu kao covid-19, liječnici upozoravaju ljude, posebice trudnice i roditelje mališana da obrate pažnju na simptome.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TH
Thufir
22:00 05.07.2022.

Zapravo, nešto slično kao i kod Covid19 bolesti. Puno vjerojatnije je da je virus s oposuma prešao na šišmiša, a onda preko ljuskavca, vinske mušice i nosoroga kroz narodni lijek za mlohavu ćunu, prešao na čovjeka, nego da je prošao kroz dvoja šlampavo zatvorena vrata američkog laboratorija u Kini. I ovdje će još svašta izmisliti samo da se bolest što manje povezuje s jednom promiskuitetnom seksualnom manjinom.

WT
WTF!
14:46 05.07.2022.

Pfizer,iz javnog dokumenta o nuspojavama covid cjepiva,1 od njih: Autoimmune blistering disease (autoimuna bolest mjehurića (plikova). Uzrokuje: plikove na koži i sluzokoži po cijelom tijelu. Može zahvatiti usta,nos,grlo,oči i genitalije. Kaj su u stvari "majmunske boginje"?🦧