novi monarh

Nizozemska se oprostila od kraljice i dobila novog kralja

Foto: Reuters/PIXSELL
Nizozemska se oprostila od kraljice i dobila novog kralja
30.04.2013.
u 09:47
Willem-Alexander (45) proglašen je kraljem nakon što je njegova majka kraljica Beatrix u 10 sati službeno abdicirala
Pogledaj originalni članak

Nakon 123 godine danas je na čelo Kraljevine Nizozemske stao muškarac. Willem-Alexander (45) proglašen je kraljem nakon što njegova majka kraljica Beatrix u 10 sati službeno abdicirala, javlja Reuters.

Ustoličenje budućeg monarha spremno je dočekalo nekoliko desetaka tisuća građana koji su se okupili u amsterdamskom Dam Squareu. Mnoštvo, odjeveno u prepoznatljive narančaste simbole, trg je počelo puniti od ranih jutarnjih sati i spremno je čekalo sve dok se novi kralj nakon proglašenja nije pojavio na balkonu Kraljevske palače. Willem-Alexander oženjen je princezom Maximom Zorriguetom i ima troje male djece.

Inače, 30. travnja tradicionalno je Kraljičin dan, odnosno dan slavlja u Nizozemskoj. No, ovaj dan je poseban i jer se Beatrix (75) povlači nakon 33 godine vladanja. Mnogi su izostali s posla i počeli slaviti od ponedjeljka navečer. Ulice Amsterdama preplavljene su narančastom bojom te uličnim bendovima i sviračima. Kuće su prekrivene nacionalnim zastavama, izlozi puni narančastih kolača i slatkiša. Očekuje se da će se milijun ljudi pridružiti slavlju na otvorenom koje često podsjeća na karnevalsku atmosferu.

Pretpostavlja se da je kraljičinoj odluci o abdikaciji, osim njenih godina, kumovala i tragična nesreća na skijanju u Austriji prošle godine. Tada je njezina sina Johana Frisoa zatrpala lavina, a princ se do danas nije probudio iz kome.

Beatrix izuzetno je popularna među Nizozemcima. Prijestolje je naslijedila kao šesta vladarica iz dinastije Orange i to nakon što joj je zbog pogoršanja mentalnog zdravlja 1980. nakon 31 godine vladavine abdicirala majka Juliana. Posljednji muški prethodnik na prijestolju kralj Willem III. umro je davnog 23. studenog 1890. godine.

>>Kraj jedne vladarice: Kraljica Nizozemske najavila abdikaciju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.