Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u korist sina

Kraj jedne vladarice: Kraljica Nizozemske najavila abdikaciju

jackson1
Foto: AFP
1/2
28.01.2013.
u 20:32

Omiljenu kraljicu Beatrix naslijedit će sin Willem-Alexander koji će time postati sedmi vladar iz dinastije Orange na nizozemskom prijestolju

Nizozemska kraljica Beatrix najavila je u ponedjeljak navečer u televizijskom obraćanju naciji da će abdicirati u korist svog sina Willema-Alexandera čija će se inauguracija održati 30. travnja.

Princ Willem-Alexander (45) oženjen je za princezu Maximu Zorriguetu i ima troje male djece.

Iako je Nizozemska ustavna monarhija, udio kraljevske kuće u izvršnoj vlasti smanjen je i, slično kao u Velikoj Britaniji, sveden na više formalnu ulogu negoli stvarnu poziciju političke moći. Unatoč tome, kraljica Beatrix izuzetno je popularna među Nizozemcima. Omiljena kraljica postala je šesti vladar iz dinastije Orange nakon što joj je zbog pogoršanja mentalnog zdravlja 1980. nakon 31 godine vladavine abdicirala majka Juliana.

Razlozi abdikacije još nisu obznanjeni, no spekulira se i da je, osim njenih godina, takvoj odluci kumovala i tragična nesreća na skijanju u Austriji prošle godine. Tada je kraljičina sina Johana Frisoa zatrpala lavina, a princ se do danas nije probudio iz kome.

Drugi pak napominju da je kraljičino odstupanje s vlasti povezano s uplitanjem u formiranje koalicijske vlade prošle godine. Poznato je da kraljica nije ljubitelj antiislamističke i euroskeptične politike kakvu je nastojao nametnuti Geert Wilders pa su njezini govori u kojima je uoči izbora naglašavala potrebu za tolerancijom i multikulturalizmom shvaćeni kao prekomjerno zadiranje u dnevnopolitička zbivanja.

>>Nizozemski princ bori se za život nakon što ga je zatrpala lavina

Komentara 3

K1
k1milica
18:07 29.01.2013.

beatix je bukvalno predsjednica bildemberg grupe (cisto formalnosti radi)makar i tu je rijec o ceremonijalnosti m reci ce te da cjepidlacim ali jedna je stvar biti formalni sef a druga mestar ceremonije....

PN
premda_nije
22:40 28.01.2013.

Ovo mi je najjači dio članka: ..."Iako je Nizozemska ustavna monarhija, udio kraljevske kuće u izvršnoj vlasti smanjen je i, slično kao u Velikoj Britaniji, sveden na više formalnu ulogu negoli stvarnu poziciju političke moći."... Za nekoga tko ima vlasništvo nad kompanijom Shell i provodi s britanskkom kraljicom sve najvažnije i najmoćnije svjetske političke poteze, za nekoga tko je jedan od nautjecajnijih članova grupe Bilderberg - kraljucu Beatrix proglasitii da ima samo formalnu moć.... Vrhunac novinarske misli, bravo!

GO
golo
19:15 29.01.2013.

big deal, e sada ce ovaj da rijesi ekonomske i ostale probleme EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije