Oporavak djece otrovane na Hvaru

Nitko ne želi još davati nikakvu prognozu, tek će se vidjeti posljedice trovanja

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
Nitko ne želi još davati nikakvu prognozu, tek će se vidjeti posljedice trovanja
16.08.2019.
u 21:20
U KBC-u Split zasad nitko ne želi dati nikakvu prognozu o stanju djece
Pogledaj originalni članak

Ohrabrujuće vijesti stižu iz Jedinice intenzivnog liječenja Dječjeg odjela KBC-a Split gdje se liječnici bore za život petogodišnjeg dječaka i 14-godišnje djevojčice koji su primljeni u utorak u teškom stanju, zbog trovanja ugljikovim monoksidom.

– Njihovo je stanje stabilno, bolje su i to je sve što zasad mogu kazati – izjavila je u petak dr. Tanja Kovačević sa splitskog dječjeg JIL-a.

Djeca su skinuta s respiratora i samostalno dišu. Nitko ne želi dati nikakvu prognozu jer će se tek nakon njihova skidanja s respiratora i izlaskom iz inducirane kome moći ustanoviti kakve i kolike su posljedice trovanja.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Hvar: Policijski očevid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani

U svakom slučaju, pred njima je vrlo zahtjevno liječenje. Djeca su se otrovala na brodu Atlantia na Hvaru u događaju koji je potresao cijelu Hrvatsku. Otac jednog od njih, talijanski biznismen, 57-godišnji Eugenio Vinci, umro je zbog udisanja ugljikova monoksida, a još su tri odrasle osobe, također talijanski državljani i putnici s istog broda, sa simptomima trovanja zaprimljeni u splitski KBC, međutim, njihovo stanje bilo je manje dramatično, dobro se oporavljaju i nisu u bolnici. Nakon obavljenog očevida za nesreću su osumnjičeni vlasnik i kapetan turističkog broda.

Njih su dvojica u jedrenjak ugradili benzinski agregat-generator koji se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima. Nisu osigurali odgovarajući ispuh i otrovni su plinovi kroz pukotine i zidove u potpalublju ušli u kabine putnika.

Na teret im se stavlja da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Obojica osumnjičenih su, nakon ispitivanja kod zamjenika općinske državne odvjetnice, pušteni na slobodu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.