tražili izuzeće sudskog vijeća

Iz HPB-a izvukli gotovo 300 milijuna kuna: Novac spremali u svoje i džepove prijatelja

storyeditor/2022-09-26/PXL_260922_95846398.jpg
storyeditor/2021-12-04/PXL_041218_22895628.jpg
26.09.2022.
u 21:51
Čelnici HPB-a predvođeni tadašnjim šefom Uprave te banke Josipom Protegom prema optužnici su povlaštenim klijentima davali rizične kredite koji potom nisu vraćeni banci
Pogledaj originalni članak

Gotovo 300 milijuna kuna iz Hrvatske poštanske banke izvukli su s pomoću razno-raznih malverzacija, a novac su spremali u svoje i džepove svojih prijatelja i kolega još tamo negdje od 2005. do 2009. godine. Odnosno, barem se za to sumnjiče, jer sudske presude, pa ni one nepravomoćne, unatoč tome što je od trenutka kad su prvi put nakon spektakularnih uhićenja završili u pritvoru prošlo gotovo 13 godina, još uvijek nema.

Čelnici HPB-a predvođeni tadašnjim šefom Uprave te banke Josipom Protegom prema optužnici su povlaštenim klijentima davali rizične kredite koji potom nisu vraćeni banci. I u ponedjeljak, taman kada je sudski proces na zagrebačkom Županijskom sudu trebao ući u završnu fazu iznošenjem obrana devetero optuženika, sve je opet odgođeno jer je jedan od te devetorice, Boris Šimunić, zatražio izuzeće sudskog vijeća, predsjednika i zamjenika predsjednika suda.

– Znate li vi uopće imena ljudi čije izuzeće tražite – upitao je Šimunića predsjednik sudskog vijeća Vjeran Blažeković, na što mu je ovaj odgovorio kako zna njegovo ime i ime predsjednika suda, ali nije znao imena članova vijeća kao ni ime zamjenika suda.

– Smatrate li da je ovo sudsko vijeće pristrano – bilo je još jedino pitanje koje mu je sudac Blažeković postavio, na što je Šimunić odgovorio da ne smatra. Ipak, s obzirom na to da o izuzeću sudskog vijeća odlučuje predsjednik suda, a o izuzeću predsjednika suda Vrhovni sud, rasprava je morala biti odgođena do odluke najvišeg suda.

– Svi znamo da se ovo radi samo zbog odugovlačenja postupka – rezignirano je, prije nego što je rasprava, moglo bi se reći, prisilno završena, prokomentirao sudac Blažeković.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

DU
Deleted user
22:04 26.09.2022.

Josipa Protegu poznam osobno, covjek se nakon faksa preko roditeljskih i rodjacko-politickih veza odmah zaposlio u banci, prvo pbz pa onda u postanskoj, odmah na rukovodece pozicije, u hpb-u predsjednik uprave. On je toliko novaca uzeo iz banke da vise nije znao kud bi s novcima. U uredjenje stana koji je kostao najmanje pola milijuna eura (danas vrijedi milijun) je ulupao nekoliko stotina tisuca eura. Kuhinja je bila nesto ispod 100.000 eura, u kupaonama pozlacene pipe, po zidovima dizajnerske plocice iz italije....ma ono ukrao je koliko je htio. I sudi mu se vec desetljece i nece bit nista od toga. Odvjetnici su uzeli dovoljno da ima i za suce i drzavne odvjetnike. On stvarno moze reci imamo Hrvatsku!

Avatar Zagor 74
Zagor 74
22:11 26.09.2022.

Tko je donio zakone koji omogućavaju odugovlačenje od 13 godina??? Isti ti koji onda to koriste…

PH
Petarstijena-HR
22:30 26.09.2022.

Za ovu bandu iz banke, treba odmah presići i osuditi ih na min.20.g zatvora,te im sve zaplijeniti.Krivousudnike koji su do sada otezali s donošenjem presuda doživotno izbaciti iz krivousuđa i zabrana rada u državnim institucijama.Jel vidite da ste glupi? Ne vidite?! Javnost smatra da ste kreteni i budale...jer vas lik voza...