španjolska

Ništa od odvajanja Katalonije: Parlament odbio referendum

Foto: AFP/PIXSELL
Ništa od odvajanja Katalonije: Parlament odbio referendum
10.10.2012.
u 09:20
Prijedlog o referendumu u španjolskom parlamentu iznijela je katalonska stranka ERC, no većina zastupnika, njih 276 glasalo je protiv
Pogledaj originalni članak

Španjolski parlament glasovao je protiv održavanja referenduma o neovisnosti Katalonije, javlja Reuters. Naime, prijedlog o referendumu u španjolskom parlamentu iznijela je katalonska stranka ERC, no prijedlog su odbacili konzervativci iz stranke PP koji imaju većinu, oporbeni socijalisti iz stranke PSOE i stranka UPyD. Čak 276 zastupnika glasalo je protiv referenduma, dok je njih 42 bilo za.

Španjolska regija koja ostvaruje petinu gospodarske proizvodnje u toj državi je u rujnu u inat Madridu glasovala za održavanje referenduma. Regionalne izbore sazvali su za 25. studenoga nakon što je prijedlog katalonskog čelnika Artura Masa za stvaranje odvojenih katalonskih poreznih sustava odbio premijer Mariano Rajoy.

Mas je nakon toga najavio da će tražiti referendum o neovisnosti Katalonije i već tada uznemirio nervozna međunarodna tržišta.

>> Španjolski generali: Katalonci, ovo vam nije bivša Jugoslavija!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

MR
mravac8
09:47 10.10.2012.

Naravno ! Oni su dovoljno pametni da znaju da što je neka država manja i sitnija to je ovisnija, odnosno veća je kolonija. A i Španjolska je kapitalistička pa tamo ne postoji socijalizam koji bi, pod okriljem rata za neovisnost trebalo razbiti. I nema društvene imovine koju bi trebalo *privatizirati*.

AU
autoritet
10:45 10.10.2012.

Koja glupost Da je beogradska skupština odlučivala imaju li Hrvati pravo na referendum, znamo kako bi prošlo. O neovisnosti Katalonije odlučivat će Katalonci, a ne Madrid.

OB
-obrisani-
09:29 10.10.2012.

katalonci moraju imati pravo na samoopredjeljenje