Odbor za Ustav

'Nismo ovlašteni govoriti je li na Odboru za vanjske poslove prekršen Poslovnik'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Nismo ovlašteni govoriti je li na Odboru za vanjske poslove prekršen Poslovnik'
07.12.2018.
u 10:58
Božo Petrov tvrdi da su na odboru prekršene poslovničke procedure te da bi Odbor za Ustav kao nadležno tijelo na to trebao reagirati.
Pogledaj originalni članak

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije ovlašten ni u mogućnosti utvrditi objektivno utvrditi navode iz zahtjeva podnositelja o mogućoj povredi odredba Poslovnika tijekom sjednica radnih tijela i može dati načelan odgovor o poslovnički ispravnom načinu rada, zaključak je nakon današnje sjednice do koje je došlo na zahtjev Mostovog Bože Petrova. Za ovaj zaključak glasovalo je sedam zastupnika, a protiv je bio Mostov Robert Podolnjak dok je SDP-ov Peđa Grbin bio suzdržan.

Božo Petrov je, naime, uložio prigovor na prošlotjednu sjednicu Odbora za vanjske poslove na kojoj se raspravljalo o Marakeškom sporazumu jer šef Odbora, HDZ-ov Miro Kovač nije dopustio glasovanje o njegovom zaključku da i Sabor mora raspravljati o sporazumu, a prigovorio je i da je upitno tko je na toj sjednici uopće glasovao i o čemu s obzirom na deponirane glasove zastupnika. Odbor nije usvojio prijedlog SDP-ovog Peđe Grbina da se usvojeni zaključak dopuni s prijedlogom da se Odbor za vanjsku politiku poziva da ponovi glasovanje o predmetnom slučaju.

Božo Petrov tvrdi da su na odboru prekršene poslovničke procedure te da bi Odbor za Ustav kao nadležno tijelo na to trebao reagirati.

- Ne znamo kojih je sedam zastupnika na odboru glasovalo za zaključak Mire Kovača, koji nisu ni čuli, jer je dio glasova bio deponiran. Miro Kovač nije moj prijedlog stavio na glasovanje, iako je to trebao – kazao je Petrov dodavši kako o tome svjedoči i videozapis sjednice koji je Most uživo prenosio na svojim društvenim mrežama.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio je kako Sabor ne raspolaže s dovoljno podataka da bi utvrdio je li na spomenutoj sjednici došlo do kršenja Poslovnika ili ne.

- Snimke na društvenim mrežama nisu dovoljne da se o svemu očitujemo, trebali li bi prvo vidjeti je li spomenuti video zapis autentičan. Zato je praksa da se ovaj Odbor na upušta u donošenje odluka o kršenju Poslovnika na radnim tijelima, jer s njih ne postoji službena snimka – kazao je Bačić.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović čudi se, kaže, odluci da se osporava snimka objavljena uživo na internetu u 21. stoljeću kad svi nose mala računala u džepovima.

- Bolje da šutite nego se opravdavate na ovako smiješan način. Ja sam tražio i službeni zapisnik sa sjednice, no ni on još ne postoji. Problem je što ne znamo ni tko je glasovao jer dio članova nije bio na sjednici, ali je deponirao svoje glasove, očito se to sad radi i telefonski – rekao je Zekanović koji je uživo na svom Facebook profilu prenosio i ovu sjednicu. Smatra da je Sabor trebao raspravljati o Marakeškom sporazumu, ali nije zahvaljujući Miri Kovaču kako se ne bi vidjela složnost HDZ-a i SDP-a.

SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je što se uživo prenose sjednice, odnosno što se zastupnici snimaju.

- Ja sam možda konzervativan pa ne razumijem ovaj narcizam samosnimanja i samopromocije, ja vjerujem da na radna tijela idemo raspravljati, a ne dopadati se publici. Nisam siguran da je to doprinos demokraciji i proceduri nego smrt – ocijenio je Pupovac dodavši kako se slaže sa službenim prijedlogom zaključka kako Odbor Ustav ne može prosuditi je li se na sjednici Odbora za Ustav prekršio Poslovnik ili ne jer nisu bili na njoj, a službenih snimaka i zapisnika nema. Složio se pak da odbori imaju problema u radu s deponiranjem glasova koja se ne bi trebala dopustiti, ali istovremeno, priznaje da će to biti teško riješiti jer često više odbora zasjeda istovremeno, a neki su zastupnici članovi više odbora, pa ne mogu biti na više mjesta u isto vrijeme.

- Predlažem da se suzdržimo od toga da pritišćemo na vrata na koja ne možemo ući – rekao je Pupovac.

Mostov Robert Podolnjak prigovorio je da ni Odbor za Ustav nije postupio sukladno Poslovniku jer je Petrov u propisana 24 sata od sjednice Odbora za vanjske poslove tražio očitovanje Odbora za Ustav, no oni su se sastali tek tjedan dana kasnije.

- Nedvojbeno je da je došlo do kršenja procedure, ali ispada da predsjednici odbora mogu raditi što žele jer ćemo mi zaključiti da ne možemo odlučivati o tome što se događa na sjednicama odbora – žali se Podolnjak.

Predsjednik odbora za Ustav Željko Reiner pojasnio je kako odbor može odlučivati o kršenju Poslovnika na plenarnim sjednicama jer s njih imaju službene snimke i mogu se svi navodi provjeriti, što nije slučaj sa sjednicama odbora koji se ne snimaju.

- Možemo od Sabora tražiti da omogući tonsko snimanje i tih sjednica, ali nisam siguran postoje li uvjeti za to, a vjerujem da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i da mi se morali sastajati svaki dan jer bi se uvijek netko žalio na rad nekog od 20-ak odbora – kazao je Reiner. Podolnjak je dodao kako tajnice odbora vode zapisnike sa sjednica koji bi mogli poslužiti kao "dokazni materijal", no Reiner je uzvratio kako su ti zapisnici tek skraćena verzija cijele rasprave pa ne mogu točno oslikati sve što se događalo.

Mostov Nikola Grmoja dodao je kako su stvari jasne, odnosno da je namjera HDZ-a bila da Sabor ne raspravlja o Marakeškom sporazumu i da su to vladajući postigli nedemokratskim metodama, pa se i ova sjednica sazvala tek kad su, tvrdi, hrvatski predstavnici već otputovali u Marakeš.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:26 07.12.2018.

HDZ i Pupovac opet kao jedno, jedno srce, jedna duša, jedan proračun, ista udbaško-četnička ekipa.

AA
AAAAAA
12:09 07.12.2018.

lupežu na sliki se u očima vidi da je lupež! Samo Prijeki sud!