na rubu epidemija

‘Nisam se kupao već dva tjedna – litra vode u Gazi košta pet dolara’

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Gaza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Gaza
03.08.2014.
u 20:52
Izrael i dalje nastavlja sa žestokim bombardiranjem Pojasa Gaze te je u nedjelju ponovno pogodio jednu od UN-ovih škola u Rafahu. Poginulo je najmanje deset, a ranjeno oko 30 ljudi
Pogledaj originalni članak

Na rubu smo snaga. Život u Pojasu Gaze postao je nepodnošljiv. Svaki dan nadamo se da će doći do prekida vatre, ali od toga ništa. Pojas Gaze danas sliči na grad Dresden za vrijeme savezničkih napada, kazao je za Večernji list palestinski novinar Imad Eid koji se nalazi u gradu Rafahu.

Prijete bolesti i epidemije

– Nema struje ni vode, ne možemo se oprati, smrdi na sve strane. Nisam se tuširao već dva tjedna. Možete zamisliti koje su nam sve bolesti i epidemije na putu. Danas za litru pitke vode, ako je i uspijemo naći, moramo platiti vrtoglavih 5 dolara koji su čitavo bogatstvo za stanovništvo Pojasa Gaze. Ono što nas najviše zgražava je što smo Izraelcima postali predmet zabave. Naime, sa svojih ''tribina“, balkona i terasa, iz udobnih fotelja i uz piće gledaju kako njihova vojska ubija nedužne ljude – zgrožen je Imad Eid, koji nam je kazao da se s obzirom na cjelokupnu situaciju možda javlja i zadnji put u životu.

Izrael i dalje nastavlja sa žestokim bombardiranjem Pojasa Gaze te je u nedjelju ponovno pogodio jednu od UN-ovih škola u Rafahu. Poginulo je najmanje deset, a ranjeno oko 30 ljudi.

Raste otpor i u Izraelu

Izraelski mediji smatraju da je budućnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u rukama vođe vojnog krila Hamasa, Mohamada Daifa te ga optužuju da manipulira izraelskom javnošću. Pokrenuo je rat da uništi Hamas, a nakon gotovo mjesec dana nije se ništa promijenilo osim što je poginulo mnoštvo izraelskih vojnika i nevinih civila u Gazi, a Izrael je ocrnjen pred svijetom.

Netanyahu je izjavio da su uništili većinu Hamasovih tunela i da se izraelski vojnici polako povlače, što su naznake kraja operacija u dijelovima Gaze.

Njemački tjednik Der Spiegel navodi kako su izraelske tajne službe prisluškivale američkog šefa diplomacije Johna Kerryja tijekom telefonskih razgovora s bliskoistočnim čelnicima. Situacija u Gazi “jednostavno je nepodnošljiva i njome se moramo pozabaviti”, kazao je britanski šef diplomacije Philip Hammond.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

OB
Objektivno...
22:57 03.08.2014.

Ne mogu ni zamisliti kakva bi se halabuka digla kad bi negdje u svijetu u zrak odletjela neka sinagoga bez ijedne žrtve? Pogledajte na šta liči Gaza... Sravnjeno sa zemljom...A mi i dalje šutimo ko Ludvigov broj - čke

ZB
zbuniceva
22:56 03.08.2014.

Ne usudi se niko ni od naših ili Haških "stručnjaka" i pravnih perjanica pomisliti a kamoli napisati ili izreći riječ "prekomjerno granatiranje". A u Kninu je ak te iste pitate to bilo pitanje zločina s hrvatske strane. A kladim se da HV nije u cijeloj Oluji ispalio granata snage koju Izrael ispaljuje dnevno, vidi se i po broju mrtvih i ranjenih. Nije važno koliko se puca i koliko je mrtvih civila žena i djece, važno je ko puca i još važnije na koga se puca. Mark Twain: Povijest se nikad ne ponavlja ali se često/uvijek rimuje.

TO
tokimalko
02:02 04.08.2014.

Samo Bog zna koliko nepravdi jos bi cinili izrael, i kakvi su, nama i ovo pokazuje da osim ubijati i djecu,znaju i kako muciti ljude