Kolumna

Nije Vladu briga za zdravlje građana, već za njihove glasove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nije Vladu briga za zdravlje građana, već za njihove glasove
29.07.2015.
u 12:00
Do jučer su htjeli prodati Imunološki, a sad tvrde da je on važan za zdravlje ljudi
Pogledaj originalni članak

Vlada je odustala od privatizacije Imunološkog zavoda koji će tako ostati u državnim rukama i biti pretvoren u ustanovu od javnog interesa poput Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili Zavoda za transfuzijsku medicinu. To je neočekivani obrat u mrcvarenju Imunološkog zavoda koje traje gotovo dvije godine. Sve do jučer u Vladi su bili odlučni u namjeri da tu tvrtku prodaju, uz objašnjenje da je jedina alternativa privatizaciji stečaj.

Radnici Zavoda mjesecima nisu primali plaće, nekako bi se skrpao novac za njihovu isplatu pa bi opet sve krenulo ispočetka i plaće opet ne bi mjesecima stizale. Prvi pokušaj privatizacije propao je jer je stigla samo jedna ponuda, društva Visia Croatica, koju je na kraju Vlada odbila. Visia Croatica je skupila novac za sudjelovanje na tom natječaju od čak 30.000 građena koji nisu htjeli da Zavod padne u privatne ruke jer smatraju da je njegova djelatnost od strateškog interesa za Hrvatsku. No u Vladi nisu tako mislili pa su po odbijanju ponude Visia Croatice odmah donijeli odluku o novom natječaju za privatizaciju Zavoda koji ipak neće biti proveden.

Pri tome je vrlo zanimljiva izjava potpredsjednika Vlade Branka Grčića zašto Imunološki neće na prodaju. Grčić je kazao da je Vlada procijenila da je Imunološki zavod strateški važna djelatnost, važna za zdravlje naših građana!? Tako su u Vladi nakon tri i pol godine, koliko sjede na Markovu trgu, shvatili da je Imunološki strateški važan za zdravlje hrvatskih građana. A do jučer su htjeli to nešto tako važno za zdravlje prodati, dati u privatne ruke. Veliki Vladin obrat oko Imunološkog ipak nema baš puno veze s brigom za zdravlje građana. Parlamentarni izbori kucaju na vrata, svaka nepopularna odluka vladajuće bi mogla koštati gubitka izbora. A ti izbori će, prema anketama, biti vrlo neizvjesni. Važan će biti svaki glas. A 30.000 birača reklo je da ne želi da Imunološki završi u privatnim rukama. Nije to, dakle, briga za zdravlje građana, nego briga za njihove glasove i briga za ostanak na vlasti

>> Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:04 29.07.2015.

Sve za glasove! Vladi je svašta postalo prihvatljivo i "moguće", jer ipak su izbori blizu...

AM
ameris
12:58 29.07.2015.

Ovoj Vladi neće pomoći ni najpoznatiji pripravak Imunološkog gamaglobulin protiv glavobolje poslije izbora! Ova Vlada broji zadnje dane.

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
12:10 29.07.2015.

Bravo!! Otkrili ste toplu vodu!