čekaju pravdu

'Nije lako suočiti se sa silovateljm i ponovno sve proživljavati'

Foto: Branimir Bradarić
silovane žene
Foto: Branimir Bradarić
silovane žene
30.04.2014.
u 14:30
Nije jednostavno suočiti se nakon 20 godina sa silovateljem i sve to ponovno proživljavati pri čemu je rezultat sudskoga spora na kraju upitan, kaže.
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Udruge žena HDZ-a Katarina Zrinski danas je u Vukovaru održan okrugli stol na kojem se govorilo o problemima žena silovanih tijekom Domovinskog rata ali i nacrtu prijedloga zakona ministarstva branitelja kojim se želi i ovo otvoreno pitanje konačno riješiti. Govoreći o temi silovanja poznata hrvatska televizijska novinarka, danas odvjetnica i članica Udruge žena u Domovinskom ratu, Višnja Mišin rekla je kako je i u mirnodopsko vrijeme zločin silovanja teško dokazati te da obično žrtve umjesto pravde dobiju stigmatizaciju u društvu.

– Nije jednostavno suočiti se nakon 20 godina sa silovateljem i sve to ponovno proživljavati pri čemu je rezultat sudskoga spora na kraju upitan. Često počinitelji zločina silovanja bivaju kažnjeni ali su nedostupni hrvatskom pravosuđu, rekla je Mišin.

Kaže i kako je očigledno da su silovanja u Domovinskom ratu bila planska i sustavna. Odgovarajući na upit novinara da prokomentira nacrt prijedloga zakona Mišin smatra da je on u biti dobar ali i da ga treba dodatno urediti i prilagoditi zahtjevima i prijedlozima samih žrtava. Kao neke od zamjerki spomenula je da bi žrtvama seksualnog nasilja trebalo isplatiti jednokratnu novčanu naknadu kao satisfakciju za sve proživljeno ali i odrediti nekakvu mjesečnu naknadu za poboljšanje kvalitete života žrtava toga nasilja.

Podsjetila je i da Hrvatska, iako punopravna članica EU, još nema riješeno pitanje žrtvi seksualnog silovanja dok u BiH su još ranije to osmislili. Tamo žrtve silovanja tijekom rata dobivaju naknadu u protuvrijednosti oko 2200 kuna što je, kako kaže Mišin, znatno bolje nego u Hrvatskoj. Prema podacima UNDP-a potencijalnih tužiteljica i tužitelja, žrtava silovanja je između 1500 i dvije tisuće dok Udruga Sunčica raspolaže s podacima od oko 3000 žrtava. Prema tim brojkama realno je za očekivati da bi se tek oko 10 posto žrtava upustilo u sudsku bitku za svoja prava.

– Žrtve seksualnog nasilja tijekom Domovinskoga rata predugo čekaju na ostvarivanje svojih prava. Očekujemo da će nacrt prijedloga zakona iznaći način da se ovaj višegodišnji problem riješi. Nacrt svakako nije savršen ali je jako dobar temelj i kroz ovakve tribine želimo da dođemo do konkretnih rješenja kako bi dodatno poboljšali prijedlog zakona, rekla je predsjednica udruge Marija Boban.

Dodala je i da nitko od nas ne želi živjeti u svijetu koji podržava bilo kakav oblik seksualnog nasilja nad ženama ali i da je razočara što žrtve seksualnog nasilja tijekom rata pravdu čekaju više od 20 godina.

– Razočarana sam s time jer je cijeli naš sustav, ne samo pravosudni, usporen. Mlada smo demokracija i još nismo riješili neke osnovne stavke. Trebamo ubrzati sve to i ne samo da je vrijeme nego je krajnje vrijeme da nešto poduzmemo, istakla je Boban.

>>Vukovarske žene, žrtve ratnih zločina, i danas su u Vukovaru građanke drugog reda

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DO
dobar
19:03 30.04.2014.

Kriva je drzava jer se oce sve te zene usutkati jer upravo te silovatelje vlast je uhljebila u dobre sluzbe i nagradila ih za sva zlodjela. Tko da im sudi kad vlast stoji iza tih dusmana .

DU
Deleted user
16:22 30.04.2014.

Tim ženama se i dan danas prijeti jer su ti ljudi uhljebljeni u državnim ustanovama.

SA
samazg
20:34 30.04.2014.

Svi znamo da su ti zločinci na vodećim položajima u državnim službama. Kome da se te jadne žene žale? Upravo njima koji su okrvarili ruke i sada im se u lice smiju uživajući privilegije države koju su rušili. To ima samo u slijepoj našoj domovini.