Jesu li prijetnje realne

Ni Slovenija nije imala riješenu granicu pa je ušla u Schengen!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ni Slovenija nije imala riješenu granicu pa je ušla u Schengen!
31.07.2015.
u 15:17
Politička odluka u svim članicama zone ne bi smjela biti korištena kao sredstvo pritiska, rekao je ministar Ranko Ostojić
Pogledaj originalni članak

        – Naše je da ispunimo tehničke uvjete za ulazak u schengensku zonu i prođemo evaluaciju u 2016. godini. Politička odluka u svim članicama zone ne bi smjela biti korištena kao sredstvo pritiska. Naime, to je u suprotnosti sa standardima EU – rekao nam je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić što misli o slovenskim prijetnjama da bi zbog odluke o napuštanju arbitraže Slovenija mogla blokirati hrvatski ulazak u schengenski prostor.

Kontrola iduće godine

Izjavu o spremnosti za početak postupka schengenske evaluacije Hrvatska je predala 1. srpnja. Za poboljšanje standarda i nadzora vanjske europske granice – kopnena iznosi 1356,2, a morska 948,08 kilometara – EU je iz Privremenog schengenskog instrumenta Hrvatskoj na raspolaganje stavio 120 milijuna eura koje treba potrošiti ili vratiti do ljeta sljedeće godine.

– Slovenija je ušla u Schengen imajući neriješeno pitanje na vanjskoj granici Europske unije jer Hrvatska tada nije bila članica Unije, a mi ulazimo u Schengen s neriješenom unutarnjom granicom Unije. Budući da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom (nedefiniranom granicom s Hrvatskom), u tom pogledu formalnih zapreka očito nema. Iduće godine ide kontrola koja će ustanoviti je li Hrvatska zadovoljila sve uvjete za Schengen. Ako ta ocjena bude pozitivna, Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen – rekla je Vesna Pusić.

Dodala je da, ako se bilo tko hoće ispočetka uvlačiti u takvu vrsta igara, to zaista neće imati nikakve veze s hrvatskom stranom. No ulazak u Schengen ne ovisi o konkretnim, mjerljivim rezultatima, već se na kraju svodi na političku odluku članica. Frontex (Europska agencija za sigurnost vanjske granice) za Europsku komisiju tijekom 2016. obavit će procjenu nadzora hrvatske granice, suradnju s policijama drugih zemalja, izdavanje vize i prihvata imigranata, no konačna odluka nije njihova. Europska komisija Vijeću EU podnijet će prijedlog odluke o hrvatskoj spremnosti za Schengen, a onda sve prelazi u političke vode i ovisi o članicama.

Blokada dviju država

Treba podsjetiti na slučajeve Rumunjske i Bugarske, država koje su odavno ispunile tehničke uvjete za ulazak u Schengen, ali ih politika drži izvan. Blokada država traje od 2011. Ulasku tih dviju država u schengenski prostor protivile su se Francuska, Njemačka, ali i Nizozemska. Njemačka i Francuska tražile su da Bugarska i Rumunjska uklone slabe točke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala jer bi ulazak u prostor bezgranične kontrole imao “teške posljedice za unutarnju sigurnost EU”. U posljednje vrijeme prigovaraju lošoj kontroli granica i izbjeglica iz Afrike.     

>> 'Opet smo na raskrižju. Ali sada dobro poznajemo oba puta. Dakle, koji ćemo izabrati?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

DU
Deleted user
15:27 31.07.2015.

Zna i slovenska politička vrhuška da schengenski režim nije pravi štof za ucjenu, ali kad se nema ništa bolje pri ruci - probat će i to. Uglavnom, u Sloveniji i njenim medijima je trenutačno očaj tipa narodnjaka : Čaše lomim, ruke mi krvave! Prokockali su 100 % šansu, onako kao Sivonjić svojedobno. Znaju i oni u dubini duše da se tako nešto više nikad neće ukazati, a uostalom ni 2/3 za nekom gusanicom u hrv. Saboru i njenom premudrom tezom protiv koje ustali skoro svi međunarodni pravnici - e ni to više nitko neće dobiti

Avatar Slobodni_Parketar
Slobodni_Parketar
15:26 31.07.2015.

Jao koju ce nam stetu najneti slovenci ako nas ne puste u Schengen... Kolone auta od HR-SLO granice do SLO-AUT granice gdje ekipa vrsi nuzdu uzduz slovenije. Jos kada pomislim na valove africkih i bliskoistocnih izbjeglica koje bi nas preplavile kada bi smo usli u schengen (jer madjarska gradi zid sa srbijom) ovime bi nam slovenija ucinila uslugu. Sebe bi pretvorila u WC turistima na putu u HR i sprijecila iliegalne emigrante da udju u HR. Na to mogu samo reci...izvolite, blokirajte nas!

DU
Deleted user
15:42 31.07.2015.

Okej,što se mene tiče ja bi najrađe izašao iz unije,svoj na svome