Talijanske vlasti:

'Nezakonit romski kamp uklonjen je zakonito'

Foto: Reuters/PIXSELL
Romski kamp u Rimu
Foto: Reuters/PIXSELL
Romski kamp u Rimu
Foto: Reuters/PIXSELL
Romski kamp u Rimu
Foto: Reuters/PIXSELL
Romski kamp u Rimu
28.07.2018.
u 11:00
Operacija izbacivanja Roma iz nelegalnog kampa Camping River na periferiji na sjeveru Rima izazvala je zanimanje stranog tiska
Pogledaj originalni članak

Italija je opet na naslovnicama europskih listova. Operacija izbacivanja Roma iz nelegalnog kampa Camping River u Ulici Tiberini na periferiji na sjeveru Rima izazvala je zanimanje stranog tiska jer ju je pokrenuo ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik Lige, kojega se smatra “rasistom”. Intervenirao je i Europski sud za ljudska prava.

Policiju optužili za nasilje

Zapravo riječ je o nezakonitom kampu koji gradonačelnici Rima toleriraju već 10 godina i koji je sada, kao i ostale slične, htjela ukloniti gradonačelnica Virginia Raggi, članica Pokreta 5 zvijezda (M5S). Europski je sud uklanjanje kampa zaustavio samo do petka, a u međuvremenu je grad Rim odgovorio sudu objašnjavajući kako je njegovo zatvaranje potrebno i zbog pogoršanih higijenskih uvjeta.

“Sve snage sigurnosti sudjelovale su u uklanjanju kampa, a sve je obavljeno u zakonskim okvirima”, priopćili su vatrogasci, koji su također sudjelovali u operaciji i naglasili kako nitko nije upotrijebio ni pepper sprej ni palice. Naime, neki su Romi optuživale talijansku policiju za upotrebu sile, što snage sigurnosti opovrgavaju.

Zatvaranje kampa Salvini naziva “uspostavom javnog reda”.

– Mi jednostavno tražimo da postoji jednakost u pravima i obvezama. Djeca trebaju pohađati školu, automobili trebaju biti osigurani, a stanovnici trebaju prijavljivati prihod poreznom uredu – rekao je.

Neispunjavanje tih obveza, kao i paljenje vatre sa smećem, što razvija toksični dim, nisu zakoniti, naglašava Salvini, koji je i u predizbornoj kampanji govorio kako će ukloniti sve romske kampove. Ponavlja kako nema ništa protiv Roma, već protiv osoba koje se ne pridržavaju zakona.

Neki se doselili iz SFRJ

– Takva nelegalna situacija u Rimu traje već deset godina – kazala je gradonačelnica talijanskog glavnog grada Raggi. Romima koji su izbačeni iz kampa pružena je mogućnost prebivanja u naseljima kojima upravlja Crveni križ.

Nakon primjedbi koje je Rim uputio Europskom sudu na njegov zahtjev da se zaustavi izbacivanje Roma, Raggi je kazala kako je Sud vlastima “sada dao za pravo glede zatvaranja kampa River”.

Raggi želi zatvaranje svih romskih kampova u Rimu i preseljenje ljudi u gradske stambene zgrade. Bilo je tu i Roma iz Albanije i BiH, koji su se usprotivili zatvaranju kampa.

Romskih naroda (Romi, Sinti, Camminanti) u Italiji ima između 90 i 140 tisuća, od kojih oko 70 tisuća ima talijansko državljanstvo. Među romskim narodima s talijanskim državljanstvom ima i oko 7000 pristiglih iz Jugoslavije nakon Drugoga svjetskog rata. S druge pak strane, 20 do 70 tisuća Roma nema talijansko državljanstvo, a većina ih je u Italiju stigla iz Rumunjske, ali i iz BiH, Srbije, Makedonije te s Kosova.

U Italiji ima oko 167 romskih kampova od kojih su 124 nelegalna i koje se pokušava zatvoriti, kao ovaj u Rimu. U njima živi ukupno oko 6900 Roma i Sinta, odnosno otprilike 0,24 posto rimskog stanovništva.

No, pojedini Romi žive u najvećem luksuzu zahvaljujući kamatarenju, krijumčarenju…

– Mi smo Talijani već sedam generacija – kazao je Luciano Casamonica, etnički Sint i unuk Vittorija, kojem je 2015. obitelj organizirala sprovod u automobilima marke Rolls-Royce, tijekom kojeg je iz helikoptera bacano cvijeće i svirala se glazba iz filma “Kum”.

Migranti u Bihaću:

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BF
bf2
13:06 28.07.2018.

A zašto bi se vlada jedne suverene države trebala ikome pravdati ako se odluči obračunati sa ilegalnim migrantima koji su izgradili nelegalne kampove i uglavnom se bave prosjačenjem i kriminalom?

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:13 28.07.2018.

znaci covjek se drzi zakona i proglase ga rasistom...to me podsjeca na klip sa youtubea gdje romkinja iz skoplja daje izjavu i kaze kako nemaju nikakva prava policija im neda da kradu

U1
ursus_1212
11:53 28.07.2018.

Tako treba. Romi ne mogu biti povlašteni