OPASNO VRIJEME

Nevolje u susjedstvu: Jak vjetar rušio stabla, nosio krovove, a jedna osoba i poginula

Foto: Marco Balostro/Press Association/PIXSELL
Nevolje u susjedstvu: Jak vjetar rušio stabla, nosio krovove, a jedna osoba i poginula
Autori Vecernji.hr, Hina
21.12.2019.
u 22:06
U sjevernoistočnoj talijanskoj pokrajini Furlanija Julijska krajina muškarac je poginuo u noći na subotu kada je njegov auto naletio na djelomice poplavljenu cestu koja je bila zatvorena za promet
Pogledaj originalni članak

Olujno vrijeme nije zahvatilo samo Hrvatsku. Velike probleme stvorilo je danas i u susjednim zemljama. I dok je u Bosni i Hercegovini šteta samo materijalna, u Italiji je jedna osoba zbog nevremena izgubila život.

Olujni vjetar prouzročio je u subotu štete na području Sarajeva rušeći drveće i semafore, a u Banja Luci je odnio krov na područnoj Osnovnoj školi. Kako su izvijestile službe civilne zaštite, u Sarajevu su srušena dva semafora u naseljima Pofalići i na Dolac Malti. Oštećeno je i stakleno pročelje zgrade poslovnog centra u naselju Otoka. Prijavljen je pad više stabala uslijed snažnog vjetra, a s pojedinih objekata padao je crijep.

Udari vjetra oštetili su najveći dio krova na objektu Osnovne škole u naselju Novoseliji kod Banja Luke. U tome gradu zabilježen je također pad više stabala. Uz upozorenje na snažan vjetar hidrometeorološki zavodi izdali su upozorenje na pljuskove i padaline koji su najintenzivniji na području Hercegovine.

U sjevernoistočnoj talijanskoj pokrajini Furlanija Julijska krajina muškarac je poginuo u noći na subotu kada je njegov auto naletio na djelomice poplavljenu cestu koja je bila zatvorena za promet. Nesretni vozač pozvao je pomoć no prije dolaska vatrogasaca bujica je odnijela njegovo vozilo, prenosi novinska agencija Ansa. 

U Veneciji je plimni val narastao na 120 centimetara oko 7.30 ujutro, a u nedjelju i ponedjeljak ujutro očekuje se da će razina vode dosegnuti 130 centimetara što znači da će 46 posto grada biti pod vodom.  Grad u laguni nije se još oporavio od izvanrednog plimnog vala visine 187 centimetara 12. studenoga, što je bila najviša razina u 53 godine koja je izazvala neprocjenjivu štetu. 

U skijališnom središtu Val Gardena /Groeden) u Južnom Tirolu otkazano je natjecanje u muškom spustu za Svjetski skijaški kup zbog obilnog snijega i kiše.

Vlasti su objavile narančasto upozorenje zbog kiša i klizišta u dijelovima Lombardije, Furlanije Julijske krajine, Ligurije, Toskane, Umbrije, Lacija, Kampanije i Sardinije.

VIDEO U Pakoštanima padala tuča više od 30 minuta i zabijelila cijelo mjesto

Osam žrtava dviju oluja u Španjolskoj i Portugalu

Dvije snažne oluje pogodile su Španjolsku i Portugal jedna za drugom u protekla tri dana i usmrtile najmanje osam osoba te izazvale velike poplave i štete. U andaluzijskom gradu Granadi muškarac je poginuo pri pokušaju da prijeđe nabujalu rijeku u svojem autu, a službe su uspjele izvući tijelo surfera u pokrajini Huelva na jugozapadu Španjolske, objavile su nadležne vlasti u subotu.

Ranije su agencije prenijele da je 32-godišnja Južnokorejka umrla u subotu od posljedica ozljeda pošto su na nju tijekom jakog naleta vjetra pale krhotine s jedne zgrade u središtu Madrida. Dolazak oluje Fabien u subotu donio je novi krug snažnih vjetrova i obilne kiše u regiji, slično kao oluja Elsa koja je pogodila Iberski poluotok u srijedu.

U petak je jedna osoba poginula u klizanju tla u pokrajini Asturias, a druga kada se na nju urušio zid kuće u Galiciji. Treću su osobu odnijele vode u pokrajini Castilla y Leon, kazala je glasnogovornica. Na pučini na jugoistoku Francuske muškarac je nestao u Sredozemnom moru nakon pada s jedrilice u petak, a drugi jedriličar je spašen. U Portugalu je jedan muškarac poginuo u mjestu Montijo blizu Lisabona u četvrtak pošto se stablo srušilo na njegov kamion. Drugi muškarac poginuo je u u mjestu Castro Daire na sjeveru Portugala kada se srušila njegova kuća, objavile su vlasti.

Portugalska civilna zaštita rekla je da obilne kiše i jaki vjetrovi ruše drveće te izazivaju poplave i štete na infrastrukturi. Više od 250 osoba evakuirano je iz sela u središnjem Portugalu u subotu zbog nabujalih rijeka, objavila je portugalska novinska agencija Lusa. EDP, najveći opskrbljivač u Portugalu, objavio je u petak da su tisuće ljudi bile bez struje zbog šteta na instalacijama koje je izazvalo olujno nevrijeme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ZA
zagizagi
14:05 22.12.2019.

Poginuo je muškarac (56) u BMW X1 . Desilo se 5 km od mjesta gdje živim

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
09:21 22.12.2019.

E nesto i iz bratske nam drzave Italije..Simpaticnog susjeda..

Avatar mason
mason
04:06 22.12.2019.

Cudno VL zna da Htvatska ima vise susjeda ne samo Serviju. Pohvala zaVL.