Bivši veleposlanik

Neven Jurica: Državni novac trošio sam za dobrobit zemlje

Foto: VL
Neven Jurica: Državni novac trošio sam za dobrobit zemlje
21.04.2010.
u 17:13
- Časni sude, proglašen sam kockarom, rasipnikom koji troši državni novac, a ja nikad nisam bio zaposlenik MVP-a, karijerni diplomat, nego sam politički imenovan, koncentriran na svoje zadaće.
Pogledaj originalni članak

Rečenicom “Život je jedno, a papiri nešto posve drugo” pokušao je Neven Jurica, bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pu UN-u prikazati ljudskim i normalnim trošenje “papirnatih” 677.000 kuna državnog novca 2007. i 2008. u privatne svrhe! Zbog živopisne obrane brojni su novinari na trenutke morali susprezati smijeh. Jurica je tumačio kako je nedužan jer je trošio na dobrobit zemlje i diplomacije u kojoj je odradio pet mandata, napominjući da oni koji ga poznaju i kao čovjeka i kao diplomata znaju da mu materijalne stvari nisu bitne.

- Časni sude, proglašen sam kockarom, rasipnikom koji troši državni novac, a ja nikad nisam bio zaposlenik MVP-a, karijerni diplomat, nego sam politički imenovan, koncentriran na svoje zadaće. Posao su mi povjerili autoriteti (državni vrh op. a) da ga obavljam autonomno i suvereno i mislim da je velika šteta što sam u polovici mandata dao ostavku. Nisam ja po habitusu nikad bio činovnik, knjigovođa, nije da podcjenjujem te poslove, ali život je jedno, a papiri su nešto drugo - branio se Jurica. Zna on kako ti USKOK-ovi papiri, koji upućuju da je potrošio 120.815 američkih dolara, mogu svjedočiti i njemu u korist.

Da je, kaže, namjeravao “kokošariti”, potkradati državu, ne bi to činio preko poslovnih kartica. A preko kartica je potrošio u 30-ak restorana skoro 32.000 američkih dolara i misli da je kriv samo zato što je bio lakomislen i nediscipliniran u brizi za račune koje nije uredno dostavljao.

- Pa nisam sam sebe izvodio u restoran što se vidi po cijenama, niti su to bila privatna druženja nego poslovna, a restorani su pozornica posla kojim sam se bavio - tumačio je. U trgovačkim centrima potrošio je 45.000 dolara, ali samo zato što je imao pristup diplomaciji da se poslovne poznanike veže manirima, galantnošću... Kupovao je tako za dar karte za kazališne predstave, srebrne svijećnjake, zlatne manžete, porculanske držače za salvete, kozmetiku, penkale, piće, rezače papira... Na bankomatima je podigao 24.000 dolara zbog poslovnih čašćenja, napojnica i ništa “ne daj Bože s namjerom da ukrade i utaji”.

Na pitanje suca Ivana Turudića zašto je vratio novac MVP-u (pomogle su mu u tome dvije kćeri i žena) ako nije kriv, kazao je “zato što ministarstvo nije htjelo priznati moje troškove”. Na pitanje je li vraćanjem novca mislio olakšati svoju poziciju veleposlanika, uzvratio je:

- Političku, mislio sam da da, ali nije tako ispalo.

No povrat novca neće tražiti iako se smatra oštećenim, osim preplaćenog iznosa.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DU
Deleted user
20:13 21.04.2010.

Meni osobno najviše mila epizoda s Juricom je ona dok je bio veleposlanik u Australiji pa gnjavio vozača veleposlanstva da mu ide u grad, u videoteku posuditi porno kazete. Čovjek bi dakako poslušao šefa, a gdje je bio zaplet - e pa kad bi donio pornić koji se šefu ne bi dopao... Aj ga ti znaj pod kojim kutem unutra u filmu šire noge i jel to po volji veleposlanika ili nije!?

OB
-obrisani-
01:16 23.04.2010.

22.04.2010. u 04:43h neurazumljiv je napisao/la: Ne, ne razumijes, Hrvatskoj dijaspori po Svijetu ovakve Ambasade i Predstavnistva ne trebaju kave su sada. Nista ne rade za dijasporu, nekada jesu, cuvajte ih na platnom spisku i porezu za bolje dane

OB
-obrisani-
18:35 21.04.2010.

Pravi Hrvat..slava mu..