Kolumna

Nepozivanje Milanovića na proslavu Matice hrvatske – sramota nad sramotama!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke povodom obilježavanja Dana Grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke povodom obilježavanja Dana Grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke povodom obilježavanja Dana Grada
18.06.2022.
u 15:50
Unatoč ponekoj neprimjerenoj riječi Milanović je s pravom upirao prstom u mnoge nepodopštine i građanima otvarao oči. I rado ga pozivaju na sve strane, što će reći da ga Hrvatska poštuje
Pogledaj originalni članak

Subota 11. lipnja

KAKO PLENKOVIĆ I RIMAC JAČAJU UGLED HRVATSKE

Biznismen Mate Rimac ima i veliku humanu ulogu u hrvatskoj javnosti – da svojim spektaklima uveseljava stotine tisuća hrvatskih siromaha koji su nesretni kad im se pokvari bicikl. Ovaj put je sa svojom Neverom pobijedio u utrci s akrobatskim zrakoplovom i izazvao divljenje. Utrku je trebao posvetiti Andreju Plenkoviću koji se svako malo hvali "rastom ugleda Hrvatske u Europi i svijetu", a tome zacijelo pridonosi i Rimac.

Na gospodarskim ljestvicama EU Hrvatska je na dnu, a po ljestvicama siromaštva i iseljavanja jako je visoko, ali zato je na ljestvicama cijenjenih državnika naš premijer pri samom vrhu. Kao što je pri vrhu i Rimac po iznimnosti svoga automobilskog biznisa u zemlji koja ima jedne od najstarijih automobila u Europi koji, naravno, prednjače i u štetnosti za okoliš. I Plenković i Rimac znaju kakva im je država i sretni su što ne dijele sudbinu goleme većine njezina stanovništva, ali dijele prezir prema građanima dok ih zabavljaju, a visoki europski dužnosnici kao što je bio Juncker ili bogatuni poput Muska odaju im priznanje štipajući ih za stražnjicu.

Nedjelja 12. lipnja

S TUĐMANOVIM HDZ-om BAREM SMO SE RADOVALI BUDUĆNOSTI

Jeste li upamtili što od frazetina s općeg sabora HDZ-a, stranke koja se sustavno hvali kako Hrvatsku vodi tamo odakle bi većina njezina stanovništva rado pobjegla? Tko ne bi pobjegao od mirovine od 2000 kuna, od tek nešto višeg minimalca u tvrtkama, od pučkih kuhinja – tko ne bi pobjegao pa makar u inozemstvo? Vjerojatno ste upamtili bećarac kojim se ministar Marin Piletić obratio sudionicima sabora – "Mene moji naučili preci, kad dolaziš, hvaljen Isus reci" – i izazvao opće odobravanje.

To su bile jedine dojmljive riječi izgovorene na samoreklamerskom skupu. Ne znam je li Piletića ukorio šef Plenković, koji je u mladosti kad se u čovjeku korijene svjetonazori imao u ruci Marxove i Kardeljeve molitvenike. Mediji su bili preplavljeni izvještajima s HDZ-ova sabora, koji je zacijelo ponekoga podsjetio na prvi opći sabor te stranke na kojem su se prvi put nakon desetaka godina masovno zavijorile hrvatske zastave. Nakon tridesetak godina nema se što vijoriti, Tuđmanova stranka više ne sliči na njegov HDZ, onda smo se bar radovali budućnosti Hrvatske koju su zamijenile samohvale. A promijenilo se još nešto: prvi je predsjednik imao oštre protivnike slijeva, sada ih Plenković ima zdesna.

Ponedjeljak 13. lipnja

ELITE IMAJU SVOJ, A GRAĐANI SVOJ 'SVJETSKI POREDAK'

Svakodnevno se piše o novom svjetskom poretku, koji diktira vodeća svjetska sila Amerika. Manje-više u svim državama svijeta većinu čine obični ljudi kojima svjetski poredak uglavnom ništa ne znači. Zarađuju svoj kruh, imaju obitelji, vesele se obiteljskim ručkovima i žive svoju normalnu svakodnevicu dok političke elite vladaju državama i svijetom. Ali za taj svijet ne postoje obični Hrvati, Srbi, Kinezi, Amerikanci, Finci ili Kongoanci, postoji samo svjetski poredak u kojem se te elite nadjačavaju, upravljaju međunarodnim odnosima, sklapaju saveze, ratuju ili ratom prijete i biju bitke za vodeće uloge ili za mjesta u hijerarhijama.

>> VIDEO Objavljena lista zemalja čije će kompanije najviše pogoditi rat u Ukrajini. Evo na kojem je mjestu Hrvatska

Rat u Ukrajini samo je pojačao ulogu vođa i državnih vodstava u svijetu, a koliko je za njih običan svijet nevažan, vidi se i po tome što zapravo samo njega ugrožavaju sankcije Rusiji – kazna Putinu zapravo je kazna građanima koje u mnogim zemljama pogađaju nestašice i druge nevolje. Paradoksalno je što se na interese i raspoloženje građana gdješto više mislilo u nedemokratskim vremenima, u monarhijama, nego što se misli u današnjim demokracijama. Kome je danas u Hrvatskoj ili Americi važan svjetski poredak osim Plenkoviću ili Bidenu? Nikome.

Utorak 14. lipnja

I THOMPSON JE POBIJEDIO U FRANCUSKOJ

Malo kad ćete ga slušati na radiju, gledati na televiziji, vidjeti na naslovnim stranicama medija, na službenim proslavama, pa je pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu ostao samo – narod. Evo ga sada u Parizu, njegovim pjesmama navijači slave povijesnu pobjedu hrvatskih nogometaša protiv Francuza, u takvim ga se prilikama ne može zabraniti. Ivo Goldstein i mnogi drugi ljevičari, ali i vlastodršci, mogu samo bijesno i nemoćno gledati i slušati te čekati prigodu da se javno zgroze nad tim "ustaštvom" koje prati velike uspjehe hrvatskih sportaša. A navijači su u Pariz došli upravo iz Thompsonovih pjesama, pogotovo iz pjesme "Lijepa li si", iz te geografije hrvatstva koja je u Hrvatskoj i zaboravljena.

Neki navijači iz BiH rekoše ovih dana kako su im utakmice hrvatske nogometne reprezentacije jedina prilika da pokažu da postoje, službena Hrvatska i ne zna za njih, izgubljene u zemlji u kojoj sve više nestaju. Tu borbenost kojom se oni nastoje održati kao da su hrvatski reprezentativci prekopirali na utakmici s Francuskom, i kao da su prekopirali Thompsonove pjesme u kojima se hrvatska borbenost jednako slavi. Slavlje s Thompsonom u Parizu uglavnom je prešućeno, ali zato još jače odjekuje.

Srijeda 15. lipnja

PLENKOVIĆEVI UJACI, SESTRIČNE I KUMOVI

Uhićeni su Darinko Dumbović, bivši gradonačelnik Petrinje, i njegov sin, među ostalim i zbog "pogodovanja prilikom zapošljavanja". To pogodovanje toliko je rašireno i uobičajeno da se i ne smatra kaznenim djelom. Pokušao sam, ali nisam uspio pronaći informaciju o tome je li Andrej Plenković kažnjen nakon što je prije nekoliko godina Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo "propitati zapošljavanje Plenkovićeve sestrične kao voditeljice ureda Turističke zajednice u Münchenu i ujaka u Upravnom vijeću Parka prirode Biokovo te imenovanje njegova vjenčanog kuma za veleposlanika u Velikoj Britaniji".

>> VIDEO Policija i USKOK oglasili se oko velike akcije! Uhićen bivši gradonačelnik Petrinje. Odvjetnik: Dumbovića se tereti da je pogodovao sinu

Premijer se branio, rekao je da te odluke nemaju veze s njim, kao što bi rekao da s njim nema veze ni tvrdnja iz naslova – "Tomislav Ćorić maknut iz Vlade, sad ga Plenković uhljebljuje u HNB" (bajoslovno plaćeno viceguvernersko mjesto). Uskoci, pnuskoci, poskoci... nisu zaduženi za velike ribe koje bi ih mogle progutati. Kao ni za njihove sestrične, ujake, vjenčane kumove. Možda nitko i ne može dokazati da Plenković ne govori istinu kad tvrdi da "nema veze" sa spomenutim zapošljavanjem, bez obzira na to što je bilo očito da je riječ baš o njegovim sestričnama, ujacima i kumovima.

Četvrtak 16. lipnja

SVE UNIŠTENO, NIŠTA NIJE OSTALO, PA I TO UNIŠTENO

Kad sam jednom davno na TV-u slušao žalopojke predsjednika moje općine u Dalmatinskoj zagori kako govori o svibanjskom ledu koji je "sve uništio", obuzeo me strah – pa kako će ta sirotinja proći, neće biti zrna grožđa ni drugih plodova od kojih se tamo živi. Ali kad sam u jesen došao u rodni kraj, vidio sam da je urod bio – iznad prosjeka. Ne bih htio da me se krivo shvati, ali sam se malo nasmijao na ovaj naslov – "Tuča je poharala Zagorje: 'Bio je smak svijeta, sve je uništeno...'"

Takav se naslov objavljuje već treći put u posljednjih mjesec dana – i nakon što je sve već bilo uništeno, opet je sve uništeno, pa je onda još jednom sve uništeno. Vjerojatno bi bio sličan naslov kad bi, ne dao Bog, tuča pala još jednom... Dakako, stradalima država kao i svi mi trebamo pomoći, ali zabavno je uvećavanje nepogode, čemu su naši ljudi, pogotovo siromašni, jako skloni. Bog ipak uvijek nešto ostavi, zemlja i bilje, često izloženi divljim ćudima bešćutne prirode, uvijek se oporave, i uvijek su jači od beskrajnog jadanja, podjednakog u svim krajevima Lijepe Naše, kao nacionalno obilježje, kakvog ima svuda u svijetu. Pa poduprimo Zagorce, uz narodnu izreku – ne dao Bog većeg zla.

Petak 17. lipnja

HOĆE LI MATICA PRESTATI OBJAVLJIVATI NEKE PISCE

Matica hrvatska nije pozvala predsjednika države Zorana Milanovića na proslavu svoje 180. obljetnice. U priopćenju ta slavna ustanova među ostalim kaže: "S obzirom na odnos dviju institucija – predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade RH kojem svjedočimo proteklih tjedana, nismo željeli da njihovo zajedničko pojavljivanje na događaju skrene pozornost s proslave našeg velikog jubileja u nekom drugom smjeru osim svečanog te stoga nije upućen poziv predsjedniku RH".

Kakva bezobraština! Prvo, "drugog smjera" ne bi bilo, u podosta sličnih prigoda pozivani su i dolazili i predsjednik i premijer i nije bilo incidenata. I drugo, predsjednik države nije uličar nego najviši državni dužnosnik sa svojim osebujnim stilom, sve što je dosad učinio bilo je u skladu s predsjedničkom ulogom, ali i još nešto – unatoč ponekoj neprimjerenoj riječi Milanović je s pravom upirao prstom u mnoge nepodopštine i građanima otvarao oči. I rado ga pozivaju na sve strane, što će reći da ga Hrvatska poštuje, a to poštovanje izostalo je u instituciji u kojoj bi ono trebalo biti najveće. Zamislite da Matica prestane izdavati djela nekih velikih hrvatskih pisaca zato što su previše kritična! Sramota! 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

BE
Berislav624
17:31 18.06.2022.

A nije sramota što se nija pojavio na obilježavanjuu Dana državnosti, naprotiv čak je i "popljuvao" taj datum ??? I njega pozivati bilo gdje je uvreda za iole normalne ljude, a osim toga uglavnom se sam poziva ! A oni kojima je on dodijelio odličja bi se istih trebali odreći kao i oni koji su prije tih dobili ista takva odličja !

DU
Deleted user
16:44 18.06.2022.

HR nema predsjednika.

ZV
zvezdomor
17:43 18.06.2022.

Matica zna....!