Neobične pojave

Što se to događa? U planinama 10 stupnjeva, a mraz na otocima

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Što se to događa? U planinama 10 stupnjeva, a mraz na otocima
18.12.2013.
u 13:16
Razlog neuobičajenoj situaciji je izražena temperaturna inverzija kao posljedica dugotrajne jake zimske anticiklone nad našim područjem
Pogledaj originalni članak

Mnogi su zbunjeni neobičnim vremenskim pojavama za ovo doba godine.

Naime, u gorju na visinama iznad 1500 metara nadmorske visine zabilježene su iznimno visoke temperature, na Zavižanu 13 Celzijevih stupnjeva, na Biokovu deset... Istodobno, u Lici su neke kotlinske mjerne postaje zabilježile temperature od deset stupnjeva ispod ništice što je činilo nevjerojatnu razliku od 20 stupnjeva u odnosu na gorja, javlja Crometeo. A čak je i na nekim srednjodalmatinskim otocima jutros bilo mraza.

Razlog neuobičajenoj situaciji je izražena temperaturna inverzija kao posljedica dugotrajne jake zimske anticiklone nad našim područjem. Po visini nam pritječe topao zrak, no ta toplija zračna masa zbog nedostatka zamjetnijeg vjetra ne uspijeva probiti inverzni sloj koji se nalazi pri tlu.

Ovakva situacija neće dugo potrajati, sljedećih dana južni će vjetrovi “otpuhati” inverziju pa će osim u gorju znatno toplije biti i u nizinama.

>>Prvi, tanki sloj snijega građanima već dao posla

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
13:44 18.12.2013.

Ovakova temperaturna inverzja prisutna je u našim kopnenim krajevima svake godine, tako da je to iznenađenje samo za one koji su došli sa južnih mora.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
14:54 18.12.2013.

Nije se dogodilo ništa čudno. Jednostavno je hladan i vlažan zrak pao dolje, a na vrhovima ako nema vjetra vi možete kad je sunčano vrijeme šetati u kratkim rukavima čak i kad je temperatura relativno niska. Dignuti stražnjicu iz ureda, otići koji put u planinu, pa ćete vidjeti da su to sve apsolutno normalne pojave. Jednom je u sjevernoj Dalmaciji bilo jugo i oblano skoro mjesec dana, i usred svih tih oblačnih dana ja se sa svojom ekipom zaputim u Velebit. Kad smo došli gore, ono sunce, pravo proljeće, a ispod nas oblaci stvorili prvo more magle. Mi zovemo doma a oni kažu kako je njima hladno, oblačno i kako je magla, a mi gore na planini stojimo na suncu, u kratkim rukavima, u siječnju.

MD
mara-danda
17:15 18.12.2013.

Biti ce prije da se mijenjaju polovi zemlje... sto bi rekli stari ljudi.."dolazi nam iz guzice u glavu"