Pridnjestrovlje

‘Nemojte iskušavati rusku snagu u Moldaviji’

Foto: Reuters/PIXSELL
‘Nemojte iskušavati rusku snagu u Moldaviji’
01.10.2014.
u 23:40
Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta se oblast odcijepila i 1992. proglasila neovisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje
Pogledaj originalni članak

Rusija će zaštititi svoj narod u slučaju oružanog sukoba u Pridnjestrovlju, izjavio je danas u Moskvi potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin za susreta s predsjednikom te separatističke moldavske oblasti.

– Želim reći svima: ne treba se miješati u situaciju u Pridnjestrovlju... ne treba jačati napetosti jer ima ruskih građana koji žive tamo – rekao je Rogozin. Rusija će “očigledno” štititi svoje građane, rekao je ruski dužnosnik i dodao: “Ne treba iskušavati naše strpljenje i našu snagu”.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta se oblast odcijepila i 1992. proglasila neovisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

BF
brkonja fra brkati
08:16 02.10.2014.

Rusi bi trebali napustiti Moldaviju i prepustiti je EU i NATO te dopustiti Amerima da tamo naprave veliku vojnu bazu jer je to oduvijek bio američki prekomorski teritorij.

Avatar spira
spira
09:29 02.10.2014.

U 1. tisućljeću pr. Kr. područje Moldavije nastavali su Kimerijci, Geti, Skiti i Dačani. Od 1. do 3. stoljeća dio Moldavije je pod vlašću Rimskog Carstva, dok je u doba seobe naroda naseljavaju Slaveni i Anti, a od 9. do 11. stoljeća Uliči i Tiverci. Od 9. do 13. stoljeća Moldavija je bila u sastavu Galičko-Volinske kneževine i Kijevske Rusije. Godine 1359. utemeljeno je neovisna Moldavska kneževina na čelu s Bogdanom, vlaškim vojvodom. Vrhunac moći doseže u doba vojvode Stjepana III. Velikog ili Moldavskog kada se uspješno suprostavlja napadima s poljske, ugarske i osmanske strane. Moldavija je često od 1711. do 1812. bila poprište sukoba između Osmanlija i Ruskog Carstva. Godine 1917. do 1918. dio Moldavije zauzimaju sovjetske postrojbe, a u veljači 1918. Rumunjska (Besarabiju). Godine 1940. Rumunjska prepušta Besarabiju čime se uspostavlja Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika. U Drugom svjetskom ratu Moldavija je bila pod rumunjskom i njemačkom okupacijom, a 1944. zauzima je Sovjetski Savez.

MX
Mister X
01:33 02.10.2014.

Ruski medvjedići niste se baš pokazali kao demokrati- Ameri i koalicija da problem riješite vojno u Ukrajini i to če vam se obiti o glavu i pljuvat če vas svi mali i pišati po nozi svjesni da ste kilavi nedigurni strašljivi i da neznate poput zapada Amerike da štitite svoj napadnuti narod u susjedstvu. Nevidite da ste izgubili bitkui da nemate sistema da sprijećite polagano ali sigurno neprimjetno stiskanje omče ...