Gordana Buljan Flander, psihologinja za djecu i sudska vještakinja

Nema testa ličnosti koji otkriva pedofila

26.04.2007.
u 19:22
Pogledaj originalni članak

Kakvi su osjećaji žrtve prema zlostavljaču te može li psiholog ili psihijatar razotkriti pedofila ili zlostavljača, a da nema nikakav podatak ili sumnju o počinjenim kaznenim djelima, razgovarali smo s Gordanom Buljan Flander.

Razgovor sa žrtvom
Ne postoji test ličnosti koji bi psihijatrima otkrio da je netko pedofil. Vrlo je teško u razgovoru s odraslom osobom otkriti da je ona pedofil ili silovatelj ako nemamo nikakve podatke u spisu o njemu. Razgovor sa žrtvom najčešće otkriva nekoga kao počinitelja seksualnog zlostavljanja  kaže psihologinja Gordana Buljan Flander, koja inače radi i kao sudska vještakinja.
To što danas 18-godišnja djevojka piše ocu optuženom za to da ju je silovao da ga voli nije nimalo neuobičajeno za žrtve zlostavljanja, pogotovo ako su im počinitelji bliski srodnici.
 
Ne želim ulaziti u konkretan slučaj, no što su žrtve seksualnog zlostavljanja bile emocionalno povezanije s počiniteljima, osobito ako je riječ o očevima, a ne daljnjim srodnicima, u konfuziji osjećaja koje imaju prema njima osjećaju i ljubav i ljutnju. Ako im je taj zlostavljač bio i jedini roditelj kojeg su imali, onda je jasnije zašto se tako osjećaju. Ovisi naravno i o osobinama žrtve koliko će se dugo tako osjećati, o podršci okoline i o tome koliko je zlostavljanje trajalo  kaže psihologinja i nastavlja:

Nikad se ne pokaju
Kada žrtva u sebi zna da nije kriva za ono što se dogodilo, kada zna da je zlostavljač učinio nešto loše, zabranjeno, protuzakonito, i da za to mora zakonski odgovarati,  tada je emocionalno spremna nastaviti živjeti s onim što se dogodilo  kaže Buljan Flander.  
Psihički oporavak žrtve znatno bi se ubrzao da se otac počinitelj pokaje i kaže da mu je žao. No, to se gotovo nikad ne događa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr