Anketa

Neka se objavi i registar partizana, domobrana i političkih zatvorenika

Foto: Duško Mirković/PIXSELL
Neka se objavi i registar partizana, domobrana i političkih zatvorenika
10.04.2010.
u 18:35
Dragovoljci i veterani iz Požege prvi u Hrvatskoj večeras se anketom odlučuju za objavu ili neobjavu registra hrvatskih branitelja. Rezultati ankete objavit će se sutra.
Pogledaj originalni članak

Članovi požeškog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) večeras su se prije početka izvještajne skupštine anonimnim anketnim listićem odlučivali za objavu ili neobjavu registra hrvatskih branitelja.

Prvi u Hrvatskoj

- Koliko znam mi smo prvi u Hrvatskoj koji su se odlučili da na ovakav način kažemo jesmo li ili nismo za zakonitu objavu registra. Smatramo da je ovo jedini ispravni način odlučivanja o objavi registra jer nitko nema pravo tu odluku donijeti osim samih branitelja. Ovim putem trebali bi krenuti i ostali u Hrvatskoj. Osobno nisam protiv objave registra branitelja ali smatram da ako ćemo objavljivati registar branitelja da se se isto tako objavi i registar partizana, domobrana i političkih zatvorenika, odnosno svih onih koji ostvaruju prava s osnove stvaranja hrvatske države – istaknuo je Krešimir Pavelić, predsjednik požeškog ogranka UDVDR-a.

Ivica Pezerović iz kaptolačkog ogranka UDVDR-a također smatra da je odlučivanje kroz anonimnu anketu najbolji način da branitelji kažu što misle o objavi registra. 

Bez straha od objave registra

- Meni je bila čast i ponos što sam branio svoju domovinu i sudjelovao u njezinom stvaranju te ne vidim razlog zbog čega bi strahovao od njegove objave. Sudionik sam Domovinskog rata i u to vrijeme nisam pripadao ni jednoj političkoj stranci te ne želim da se sada u objavu registra miješa politika. Branitelji su jedini koji o tome trebaju odlučivati. Smatram da će većina na to pristati jer se nemaju čega stidjeti i bojati, barem oni koji su bili iskreni sudionici rata – istaknuo je Ivica Pezerović.

Rezultati ankete s izvještajne skupštine požeškog ogranka UDVDR-a bit će poznati sutra, odnosno 11. travnja. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

OB
-obrisani-
13:39 11.04.2010.

Ono što najbolje gomili ide jesu podjele, ne bi oni razglabali kako nešto proizvesti, izmisliti, ali zato imamo podjela kakve želite: crveni - crni, crveni-plavi, sjeverni-južni, zapadni-istočni, urbani-ruralni, umirovljenici - zaposleni, zaposleni u proizvodnji - zaposleni na državnom koritu, itd itd itd . Zna gomila kako se najbrže uništava za što su neki poginuli , osim podjela tu su i nerealno visoke plaće na državnom koritu, preveliki broj zaposlenih u ne šroizvodnji, razbacivanje statusa invalida (i rata i rada) sve u cilju kako bi se ova država što prije uništila i to je jedino što im izvrsno ide

PU
pusrane
21:11 10.04.2010.

Neka se objavi i registar partizana, domobrana i političkih zatvorenika........ .......... uf nemojte to, onda bi Hrvatska imala 5 milijona umirovljenika...

OB
-obrisani-
09:07 11.04.2010.

--Trazimo objavu registra 71.604 nositelja povlaštenih partizanskih mirovina na račun Drugog svjetskog rata. Dakle, više nego onih povezanih s Domovinskim ratom. Drugi svjetski rat završio je prije gotovo 65 godina. Jednostavnim uvidom u Statistički godišnjak [2] može se vidjeti da u Hrvatskoj živi manje od 40.000 muškaraca koji su 1945. imali barem 18 godina. Dakle, povlaštenih mirovina je 31.500 više nego što je živućih muškaraca koji su ih mogli „zaraditi\\\". O tome se naravno ništa ne piše. Zašto se ne objavi Registar tih mirovina, na koje je od 1990. zasigurno potrošeno više novca nego na one iz Domovinskog rata