Ozren Matijašević:

'Neka DORH hitno zatraži poništavanje ugovora s MOL-om'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Neka DORH hitno zatraži poništavanje ugovora s MOL-om'
17.06.2014.
u 11:02
Matijašević se slaže s predsjednikom Josipovićem da je potpisivanje takvih ugovora veleizdaja
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević traži da se, nakon presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, štetni ugovor o prodaji Ine proglasi ništetnim jer bi se time zaštitili nacionalni i gospodarski interesi Hrvatske.

"Na potezu je Državno odvjetništvo RH koje bi odmah trebalo podnijeti zahtjev sudu da poništi ugovor Ina – MOL iz siječnja 2009. Sporna su dva ugovora: izmjene i dopune međudioničarskog ugovora i glavni ugovor o plinskom poslovanju, jer je u kaznenom postupku protiv Ive Sanadera utvrđeno da su ti ugovori rezultat kaznenog djela podmićivanja. Ističemo da Vrhovni sud jasno navodi da nije bilo potrebe niti obveze za donošenje tih ugovora jer vlasnički udio MOL-a u Ini nije prešao 50 posto", piše u priopćenju Matijašević koji se slaže s predsjednikom Josipovićem da je potpisivanje takvih ugovora veleizdaja.

Mnogi su znali, ali su šutjeli

Podsjeća i na analizu u kojoj stoji da je zbog MOL-ova upravljanja kompanijom Ina oštećena za 6,2 milijardi kuna te upozorava da su mnogi znali za štetni ugovor, ali su "šutjeli i odobravali poteze Mađara".

"Na žalost, među njima je i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Ine Božo Mikuš, koji se također nije bunio zbog nezakonitih sve većih upravljačkih prava koja su dana MOL-u", piše Matijašević. Smatra da bi ovaj puta hrvatska strana trebala biti prva na potezu "i jasnim i oštrim zakonskim ovlastima založiti se za neophodnu obranu nacionalnih interesa u Ini, bez uplitanja interesnih skupina koje i dalje nastoje opstruirati naše interese".

>>'Nismo imali boljeg kupca od MOL-a, ali ako nema sloge, Hrvatska mora otkupiti Inu'

>>I mito im je 'interes nacije'

>>Šuker: Lažete! Stazić: Svi znamo kako je radila HDZ-ova Vlada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar MK
MK
12:01 17.06.2014.

...Zar cilj opravdava sredstvo? ...Zar je dozvoljeno monitranje Roberta Jezica kao krunskog svjedoka jedne ocite lazi koju je sada potvrdio i vrhovni sud kao provomocnu - samo da se ukine jedan stetan ugovor? ...I ja mislim da treba ukinuti ugovor o upravljanju INA-e, ali ne zato jer je netko dobio 10 milijuna € mito sto nije dokazanp - nego zato sto je Uprava INA-e zatajila Vladi RH stvarnu vrijednost INA-e! ...Zasto o tome nitko ne prica - a tu je pravi lopovluk, jer je odredena skupina u INA-i vrijednost pred javnoscu skrivala da za sebe zamagli korist - a Vlada RH je poduzela korake temeljene jos na ugovoru iz g. 2003! ...Ovakva presuda u stvari samo stiti prave "pocinitelje" citavog debakla i zato se i zasnuje na jednoj gnusnoj i ocitoj lazi!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:43 17.06.2014.

...hoće li se napraviti revizija svih pretvorbi i privatizacija, provedenih pod pokroviteljstvom i HDZ-a i SDP-a... trebaju li se neke od njih poništiti...

DU
Deleted user
11:46 17.06.2014.

Mala pričica iz drugog Sanaderova mandata: INA ima Dragičevića za šefa uprave, ali je stvarni šef INE član uprave za veleprodaju, ujedno Sanaderov intimus, koji jako dobro surađuje s dva mađarska člana uprave, tako dobro da je danas savjetnik MOL-a. A Matijašević, koji priča o veleizdaji, preko tog člana uprave šalje svoje prijatelje - firme u INU, koji tamo moraju dobiti posao jer će inače Matijašević napraviti Sanaderu štrajk u brodogradilištu. INA dala poslove prijateljima Matijaševića, a Matijašević ima hrabrosti otvoriti usta i pričati ... o čemu ono?