rasizam

Trumpov saveznik šokirao SAD

Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Trumpov saveznik šokirao SAD
11.01.2019.
u 10:56
Republikanski zastupnik Steve King kasnije je odbacio etiketu bijelog nacionalista
Pogledaj originalni članak

Bjelački nacionalizam, zagovaranje bijele superiornosti (eng. "white supremacy"), zapadna civilizacija - kako je taj jezik postao uvredljiv? Zašto sam sjedio u učionicama gdje su me učili koristima naše povijesti i civilizacije?, upitao se u intervjuu za New York Times saveznik Donalda Trumpa i republikanski kongresnik Steve King koji u američkom parlamentu obnaša već deveti mandat.

Te su riječi šokirale američku javnost koja je od Kinga naučila slušati svašta, i to naročito u rasnom kontekstu, koji je u SAD-u vrlo osjetljiva tema. Također je vrlo snažan zagovornik ograničenja za imigrante te je dugotrajan Trumpov saveznik na američkoj krajnjoj desnici. Mnogo prije Trumpa zagovarao je veliki zid na južnoj američkoj granici.

Kinga već dugo američki establišment, uključujući i veći dio Republikanske stranke iz koje dolazi, promatra kao "bjelačkog nacionalista", što je termin kojim sebe opisuju oni koji su posebno zainteresirani za očuvanje identiteta i interesa bijele rase u SAD-u. Kako je prije nekoliko dana počeo zasjedati novi Kongres u kojem se demografskom šarolikošću, uključujući i rekordne brojeve Afroamerikanaca, muslimana i žena, isticala Demokratska stranka, King se, kako je rekao za New York Times, ne osjeća vrlo dobro zbog toga.

- Mogli ste pogledati na tu stranu (u Zastupničkom domu Kongresa op. a.) i pomisliti da Demokratska stranka nije zemlja za bijelog muškarca - rekao je u istom intervjuu za New York Times.

Kingu se spočitava i niz osobnih veza s europskim desničarskim organizacijama, a 2017. kada je na Twitteru uoči nizozemskih izbora podržao krajnjeg desničara Geerta Wildersa, rekao je da "ne možemo obnoviti svoju civilizaciju s tuđom djecom". Ilegalnu pak je imigraciju nazvao "puzajućim, usporenim terorističkim napadom na SAD" i "puzajućim holokaustom".

Uoči prošlogodišnjih međuizbora u SAD-u, na skupu u Iowi, Trump je o Kingu, u znaku podrške, rekao da bi King "mogao biti najkonzervativnije ljudsko biće na svijetu". Nakon izjava za New York Times, na Kinga su se obrušili drugi republikanci. Zastupnica iz Wyominga Liz Cheney napisala je da su Kingove riječi "odvratne i rasističke te da nemaju mjesta u američkom javnom diskursu. Također republikanac iz Michigana Justin Am"ash pak je rekao da je to "prihvaćanje rasizma" te da ono "nema mjesta u Kongresu".

Steve King ubrzo je zatim dao priopćenje u kojem je rekao da se on ne zalaže za bjelački nacionalizam i superiornost bijele rase te da odbija te etikete i zlu ideologiju koja iz njih proizlazi. Za sebe je rekao da se zalaže za zapadnjačku civilizaciju te da jednostavno sebe smatra nacionalistom.  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:14 12.01.2019.

Dajte molim vas, prestanite blebecanjem. Vi uopce nemate pojma tko je Stive King. Gospodina Kinga vrlo dobro poznajem koa i mnogi hrvati New Yorka i okolice. S.King je u istinu hrvatski prijatelj. Sad vi ljevicari kao i vase kolege u americi trazite dlaku u jajetu. izgleda mi da je za vas svaki tako zvani desnicar, nacista, fasista racista itd. Ah sto ste vi? Naj prije trebate razumijet o cemu je bilo govora, onda osuda. Komunisticko liberalna kopilad.

Avatar nekakav
nekakav
11:14 11.01.2019.

pa recimo da je ogromna većina izuma plod bijelaca. druge rase... azijati definitivno su još tu, arapi su svoj razvoj završili prije 7 stoljeća, nakon toga samo propadaju... crnci? tu je i najveći problem, baš zbog amerike, gdje je to osjetljiva tema, i to zbog robovlasničke prošlosti, tek su nedavno riješili problem diskriminacije (prije 50 godina...).. dal superiornost bijele rase uopće i treba stavljati pod upitnik? čovjek mora biti u stanju o svemu razgovarati, argumentirano. to što nekog nečiji stav, argument, smeta, ne znači da je to neka vrst uvrede. podaci govore sve i njih se ne može zanemarivati. inače imaš problem još veći od onog kojeg želiš sakriti. ispitivanja IQ pokazuju uočljivu razliku među rasama što se tiče kognitivnih sposobnosti, logičkog zaključivanja, i tui crnci generalno jesu, neovisno o obrazovanju, ispod prosjeka, više od 10 bodova. uzmite koje god podatke hoćete, od američke vojske prilikom novačenja, iz vrtića, škola... pa sve do nobelovih nagrada, u znanosti. i koga može uvrijediti činjenica takva, koja je na papiru običan crni broj?! crnci, a o njima se tu radi, su odlični u umjetnosti, tj. plesanju i pjevanju. u svemu ostalome imaju problem, kojeg možete vidjeti od grešaka u obavještajnim procjenama tajnih službi, čim je više afroamerikanaca više je i pogrešaka. političari koriste sve vrste tehnika kako bi protivnika izbacili iz igre, pa se zadnjih 50 godina uhvatilo jako 'zaštita različitosti', izjednačavanja, mada ti 'različiti' nisu zakinuti

PR
prokurator
13:47 11.01.2019.

eto, ostao je trumplu i jedan saveznik. i to ne bilo kakav debos.