oprez pri angažmanu

Ne daje li jamstvo, ne zovite majstora!

Foto: ''
majstor (1)
Foto: ''
majstor (1)
Foto: ''
majstor (1)
12.11.2012.
u 21:30
Angažirati profesionalnog i kvalitetnog majstora često zna biti prava lutrija, a nerijetko ni preporuka nije jamstvo da će vodoinstalaterski, ličilački, električarski ili koji drugi posao biti obavljen na zadovoljstvo naručitelja
Pogledaj originalni članak

Majstora koji je u lecima uvjeravao u kvalitetno i povoljno emajliranje kade, čitateljica O. P. više nije mogla dobiti da joj ponovno dođe nakon što se “kvalitetan i povoljan” emajl počeo guliti samo tri tjedna nakon radova. A električara iz oglasa susjed M. M. nije ni htio više zvati kad je vidio kako mu je postavio rasvjetu.

Energija i vrijeme

– Majstoru koji je došao zbog perilice za suđe rekla sam da nam ne radi svjetlo u hladnjaku, jer su oba aparata iste marke, a on je iz servisa ovlaštenog za tu marku. Kazao je da će vidjeti imaju li taj neki dio u skladištu ili ga treba naručiti, i poslije se više nije javljao. Sad bih ja trebala potrošiti energiju i vrijeme, koje nemam, da ga privolim da kvar popravi – rezignirano komentira R. K.

Angažirati profesionalnog i kvalitetnog majstora često zna biti prava lutrija, a nerijetko ni preporuka nije jamstvo da će vodoinstalaterski, ličilački, električarski ili koji drugi posao biti obavljen na zadovoljstvo naručitelja.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača nedavno je organizirala predavanje o sprječavanju rada na crno, u okviru programa edukacije potrošača. Tko je majstor, ne definira nijedan naš zakon, već Zakon o zaštiti potrošača (ZPP) u članku 3. definira tko je “trgovac” – osoba koja je u ovom slučaju “majstor” i čije usluge ili proizvode trebamo. To je bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti, kao i osoba koja nastupa u ime ili za račun trgovca. Kad trebamo uslugu majstora, najčešće se raspitujemo kod poznatih. – Trebamo se rukovoditi činjenicom da ta osoba bude uredno registrirana za obavljanje tog posla.

Siva ekonomija

Osim što se tako borimo protiv rada na crno, izbjeći ćemo niz problema i neugodnosti ako posao ne budu dobro obavljen, a angažirali smo majstora “na crno” – kazala je Ana Knežević iz Upravnog odbora HUZP-a – jer angažiranjem takvih majstora i sami sudjelujemo u sivoj ekonomiji. Za kršenja ZZP-a nadležan je Državni inspektorat.

>>Zbog majstora u školi osnovci bez produljenog boravka i hrane

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OD
oltar domovine
21:57 12.11.2012.

najbolji majstor je za auto,ves masinu frizider,hladnjak a to je kupi: "novo" i bez ikakovog majstora cjeli zivot to uvjek prakticiram,ves-masina (perilica mi je otisla imala je 6 godina nisam ni pogledao mozda jedna mala stvar ili osigurac ..odmah sam kupio drugu jer njen vijek je izasao a radila je skoro svaki dan bar jednom tako i auto kad prodje 5 do 6 godina do tad nema popravaka nego redovni servisi i odmah novi,a hladnjci oni obicno budu i 10 godina i vise bez da se ne kvare i kad crknu isto radim odmah novo tako da sa majstorima nemam nikovi kontakt po meni bi svi propali i zatvorili obrte hehe !

Avatar Darko zg
Darko zg
23:03 12.11.2012.

glupi članak.ja ću uvijek uzeti majstora sa preporukom ili majstora koji će mi uslugu naplatiti bez pdv-a tj.bez računa.tako garancija ništa ne vrijede,a možeš se žaliti samo upravi komonalnog,jer sudovi ne funkcioniraju i ne štite oštečenoga.ja se bavim jednom uslugom i 98% posto stranaka izbjegava račun i predugovor o ispunjavanju usluga.A rad naplačujem kad je završen i kad je stranka zadovoljna istim.

LA
larala
08:01 13.11.2012.

malo su u clanku izvrnuli cinjenice i istinu....majstori sa oglasa na stupu ce itekako dobro odraditi posao kako bi privukli još više mušerija za razliku od 90% registriranih majstora koji svoju uslugu naplate 1000% skuplje i s jednim poslom mjesecno pokriju sve troškove i tko vas šljivi, naravno cast izuzetcima.....do sada sam nažalost imala loša iskustva upravo sa ovlaštenim serviserima koji su mi pod novo uvaljivali i naplacivali reparirane dijelove, kvar popravljali na nacin da se on ponovi za mjesec -dva....itd ali od sada, ako nemam za novo, jeftini majstor sa stupa pa kako bog da....novca za bacanje nemam a, bogme niti ne želim više biti necija budala