HUBOL o javnim nabavama:

'Natječaj je pretvoren u formalno prihvaćanje jedine odgovarajuće ponude'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
'Natječaj je pretvoren u formalno prihvaćanje jedine odgovarajuće ponude'
19.09.2014.
u 17:54
Pri odabiru na natječaju za UZV uređaje ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna presudan je bio rok isporuke, a HUBOL smatra da je ponuđač prethodno oabiješten o detaljima
Pogledaj originalni članak

Tri natječaja za opremu u bolnicama povezuje što su realizirani u 15-ak mjeseci u mandatu bivšeg ministra a dvije tvrtke preferirane u tim natječajima “teškim” 104 milijuna kuna imaju sjedište na istoj adresi i drže ih supružnici, ustvrdio je jučer dr. Trpimir Goluža, šef Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

– Omogućeno im je da bez konkurencije sklope posao s Ministarstvom zdravlja. Nije bilo natjecanja nego je natječaj pretvoren u formalno prihvaćanje jedine odgovarajuće ponude – kazao je Goluža.

Pri odabiru na natječaju za UZV uređaje ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna presudan je bio rok isporuke, a HUBOL smatra da je ponuđač prethodno obaviješten o detaljima. Kupnja 35 ECMO uređaja bespotrebno je bacanje 30-ak milijuna kuna jer mnogi su još neraspakirani. Spornom drže i nabavu 21 operacijskog stola ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna.

- Novac koji svi mi izdvajamo ide u džepove kriminalaca koji misle da su pametniji od svih koji svojim znanjem i entuzijazmom nose sustav - ustvrdio je dr. Goluža istaknuvši kako novac koji na taj način "curi" putem javnih nabava, znači dulje liste čekanja u zdravstvu. Na pitanje novinara misle li DORH-u podnijeti svoje optužbe, iz HUBOL-a su kazali da ne traže kazneni progon već ukazuju na nepravilnosti.

>> 'Vinogradska bolnica u javnoj je nabavi bacila milijun kuna'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

NV
novo vriijeme
18:36 19.09.2014.

Europska Komisija šalje zahtjev da se Hrvatska pridržava pravila tržišnog natjecanja u javnoj nabavi u zdravstvu a ne da se raznim "mudrolijama" povjerenstva isključe svi osim jednog, što je metoda korupcije. I kada Rajko Ostojić nakon svega što je napravio u zdravstvu, nabavke nepotrebnih aparata, prijava na sve strane, namještenih natječaja, sukoba sa kolegama, itd konačno ode osniva se pod hitno Savjet u Ministarstvu na inicijativu predsjednika Ive Josipovića kojim se njega i kompanjona Gabrića, smijenjenu ministricu Rukavinu pod hitno implantira u Ministarstvo zdravlja ni manje ni više kao savjetnika Vargi kako bi mogli nastaviti gdje su stali. Ovo je uvreda zdravom razumu i građanima.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:07 20.09.2014.

...a šteta od 300.000.000 kn... odnsno propuštena ušteda... jer 2013. nije proveo godišnji izračun cijena lijekova...

TE
TechnoCroat
18:13 19.09.2014.

Romana, ako je natjecaj bio javni onda su i sve informacije javne. Zasto ne iztrazite i objavite adrese i firme?