IUSTITIA ET PAX

Naši političari složni su samo u borbi protiv radnika i radnica

Foto: Arhiva VL-a
Naši političari složni su samo u borbi protiv radnika i radnica
04.10.2011.
u 09:41
Crkva je ponovno ustala protiv izmjena Zakona o trgovini i tvrdi da je Sabor donio nedvosmisleno pristran proturadnički zakon
Pogledaj originalni članak

Crkva ne odustaje od borbe za radnička prava pa je Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax (Pravda i mir) u utorak objavila još jednu izjavu kojom se suprotstavlja izmjenama Zakona o trgovini.

– Nakon izglasavanja izmjena Zakona o trgovini, kao komisija koja se zalaže za pravdu i mir u društvu izražavamo svoje žaljenje i čuđenje. Žaljenje što se 2011. u Hrvatskom saboru još uvijek može donijeti tako jasno i nedvosmisleno pristran proturadnički zakon. I čuđenje što je bjelodano da se hrvatski političari ni oko čega ne mogu složiti osim oko borbe protiv hrvatskih radnica i radnika – piše u kratkoj izjavi Iustitije et Pax, koju potpisuje njezin predsjednik sisački biskup mons. Vlado Košić.

– Dali smo dosad mnogo izjava, analiza i mišljenja, ali nitko nikada nikakvim argumentnom nije rekao da ono što smo rekli na ekonomskoj, antropološkoj ili kulturnoj razini ne stoji – rekao nam je tajnik Iustitije et Pax Gordan Črpić.

On tvrdi da je Crkva nedvosmisleno na strani najobespravljenijih radnika u društvu, a to su žene u trgovini.

– Treba zaštiti dostojanstvo radnika i one koji imaju najmanje moći u društvu, a to je ženska radna snaga, koja je u pravilu niže obrazovana, bez realne društvene moći i koja nikome nije zanimljiva. One, prema podacima sindikata, rade sa 50 i 60 sati neplaćenog rada, sustav inspekcija je neučinkovit i potpuno su nezaštićene. Sad su stavljene u robovski položaj jer moraju raditi onoliko koliko im gospodar kaže da moraju raditi – kaže Črpić dodajući da je riječ o dijelu društva koji je u izrazito depopulacijskom položaju i ima čitav niz kolateralnih šteta.

– Te se žene iscrpe i potroše već do svoje 40. godine i padaju na teret poreznih obveznika jer ih nitko više neće zaposliti, što za državu nikako ne može biti korisno, pa bi ih upravo ona trebala zaštititi – kaže Črpić i dodaje da je riječ o "pravoj vojsci", čak 200.000 žena.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 84

OB
-obrisani-
11:19 04.10.2011.

bogami taj...kler . sisa.....ko....kompresor....od...10.000...Wata

BU
bubica5
10:18 04.10.2011.

Crkva je ponovno ustala protiv izmjena Zakona o trgovini i tvrdi da je Sabor donio nedvosmisleno pristran proturadnički zakon ..... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

PE
Pegaz
13:00 04.10.2011.

Pa nije krupni kapital taj od kojeg bi se trebalo ocekivati da se brine o dostojanstvu hrvatskih radica i radnika, vec je to drzava. Koliko je drzavi stalo do toga, vidi se po x primjera gdje je upravo drzava bila ta koja je u bescijenje rasprodala resurse, zajedno s radnicima, i pustila nove vlasnike da cine sto hoce, pa se zatim pozivala na \"trzisnu ekonomiju\".... Potpuno je jednaka stvar s postupanjima stranih vlasnika u trgovinama (s izuzetkom DM-a) i bankama - strane banke (a koja nije strana, osim HPB-a) ovdje mogu raditi sto hoce, lupati kamate na kredite kakve hoce, ovdje rade SVE ono sto u svojim maticnim zemljama ne bi ni u ludilu jer bi propali!