Kolumna

Nas brine Janša, a ne kako koristimo EU fondove

Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
Janez Janša
22.11.2020.
u 08:46
Možda bi u Hrvatskoj i Italiji (gdje u ministarstvima uglavnom ima samo pravnika, a ne i stručnjaka za predstavljanje projekata Bruxellesu) trebali više porazmisliti kako bolje koristiti EU fondove umjesto da se brinu hoće li Orbán uložiti veto na europski proračun ili neće.
Pogledaj originalni članak

Neće biti novih pregovora o povezivanju europskog proračuna za razdoblje 2021. – 2027., uključujući i fond za ublažavanje posljedica koronavirusa, s normama vezanima za vladavinu prava. Dvjema državama, Poljskoj i Mađarskoj, koje ne žele da dobivanje novca iz EU fondova bude povezano s vladavinom prava u njihovim granicama, pridružila se i Slovenija. No jesu li prijetnje tih država da će na europski proračun uložiti veto održive?

“Mi nećemo dati nikakvu dodatnu koncesiju državama koje ne štuju vladavinu prava”, poručuju posebno iz europskog parlamenta.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kaže da je situacija ozbiljna i smatra da neće biti riješena u kratkom vremenu. Orbán napada EU više radi sebe i opstanka na vlasti, nego radi mađarskih građana. Zna da će na koncu morati popustiti, jer ne samo što su u 2019. europski fondovi predstavljali 4,48 posto mađarskog BDP-a te što bi Mađarska u narednom razdoblju mogla dobiti 16,7 milijardi eura, već će na njegovo držanje utjecati njemačka kancelarka Angela Merkel. Njemačka sada predsjeda Unijom, ali ona je i veliki ulagač u Mađarsku.

Pogoni Mercedesa, BMW-a, Volkswagena itd. nalaze se u Mađarskoj. Zna se koliko Merkel ima utjecaja na njemačku automobilsku industriju. Dakako, ništa neće biti javno, ali što ako sve te tvornice najave zatvaranje pogona u Mađarskoj? Stoga postoje načini pritisaka na Orbána. No pogledajmo i tko zna koristiti EU fondove. U sedam proteklih godina stavljeno je na raspolaganje 465 milijardi eura. Zemlje koje prijete Bruxellesu; Mađarska, Poljska i Slovenija, koriste se EU fondovima iznad prosjeka.

Prema podacima koje je ovih dana objavio Europski revizorski sud, najviše je fondova iskoristila Finska u proračunskom razdoblju 2014. – 2020., odnosno 66,7 posto, potom slijedi Irska sa 60,6 posto itd. Italija je predzadnja sa samo 30,7 posto, a zadnja je Hrvatska s 30 posto. Možda bi u Hrvatskoj i Italiji (gdje u ministarstvima uglavnom ima samo pravnika, a ne i stručnjaka za predstavljanje projekata Bruxellesu) trebali više porazmisliti kako bolje koristiti EU fondove umjesto da se brinu hoće li Orbán uložiti veto na europski proračun ili neće.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
13:41 22.11.2020.

Prof. Ivan Lovrinović izračunao je da smo nakon ulaska u EU uplatili 22 mlijarde kuna, a da smo povukli samo njih 17. Prognozira da od najnovijih milijardi ne ćemo povući ni 20 posto.