PRAVNE ZAVRZLAME

Narkobosa prvi put oslobodili, a sada traže da se spis delegira drugom sudu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Narkobosa prvi put oslobodili, a sada traže da se spis delegira drugom sudu
27.02.2015.
u 20:00
Prema USKOK-u, Prnjat je od 2000. do 2007. kao narkobos zaradio 14 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Novo suđenje narkobosu Stjepanu Prnjatu i članovima njegove obitelji, koji su na prvom suđenju u Rijeci bili oslobođeni USKOK-ovih optužbi za pranje milijuna eura zarađenih od trgovanja drogom, ali je tu presudu Vrhovni sud u cijelosti ukinuo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i uputio na novu raspravu pred izmijenjenim vijećem Županijskog suda u Rijeci, još uvijek nije zakazano. Kad je u srpnju lani Sud zaprimio rješenje Vrhovnog suda bilo je najavljeno da će novo suđenje početi ujesen, no sve do danas nije bilo održano ni pripremno ročište. Sada je, pak, odlučeno da se od Vrhovnog suda zatraži delegacija drugog suda za suđenje u ovom slučaju. Kao razlog, doznaje se, navodi se premalo raspravnih sudaca jer su gotovo svi sudjelovali u prošloj glavnoj raspravi ili vijećima koja su odlučivala o pritvoru i drugim postupcima u slučaju istih optuženika pa ne mogu suditi u ponovljenom postupku.

Prnjat, koji je za trajanja riječkog suđenja bio u talijanskom zatvoru na odsluženju kazne od 10 godina i osam mjeseci zatvora zbog trgovanja drogom, u međuvremenu je  pušten na uvjetnu slobodu uz mjere opreza u Italiji. Članovima njegove obitelji također se sudilo u odsutnosti, oslobođeni su, a zbog trgovanja drogom, ali ne i pranja novca, bili su osuđeni Prnjatova desna ruka, Puljanin Milan Štifanić  i njegov diler Dalibor Šilić na pet i pol i četiri godine zatvora.

Prema USKOK-u, Prnjat, službeno nezaposleni metalski radnik, je od 2000. do 2007. kao narkobos jedne od najvećih mreža međunarodnog lanca trgovine kokainom i heroinom koja se granala od Hondurasa i Kolumbije po Europi do Hrvatske, zaradio 14 milijuna eura. Sa članovima svoje obitelji novac je uložio u legalne novčarske tokove, a samo na računima USKOK im je blokirao 3,6 milijuna kuna, 7,37 milijuna eura i 14.500 dolara. Bio je uhićen u Frankfurtu 2007.  nakon čega je u Italiji završio u zatvoru, a u Hrvatskoj je  protiv njega započeo postupak. Talijanska presuda zbog trgovanja drogom u kojoj je bilo navedeno da je riječ o "ogromnim količinama narkotika koji nisu zaplijenjeni"  bila je temelj USKOK-ove optužbe za pranje novca, glavni dokaz koji je, procijenio je Vrhovni sud,  bio pogrešno ocijenjen pa je naloženo da se u  novom postupku posebno pomno "pretrese" njen sadržaj, to više što je za pranje novca tužiteljima dovoljno dokazati da novac potječe od kaznenog djela, svejedno tko ga je počinio.

>> Narkoboss Prnjat iz talijanskog zatvora: Vratite mi milijune!

>> Šef Prnjat i Štifanić na drogi su zaradili 14 milijuna eura

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CA
campa
09:37 28.02.2015.

Ako se dobro podmaže nema tog zločina i nema tih dokaza koje naše pravosuđe nemože okrenuti u interesu okrivljenika.Tko nam je kriv što nemamo novaca da kupimo istinu i pravdu.