Kolumna

Naravno da je poziv na čekanju kad Srbija negira činjenice

04.10.2017.
u 09:06
I dok premijer i predsjednica Vučiću odgovaraju uljuđeno, Šeks je skinuo rukavice
Pogledaj originalni članak

Odnosi Hrvatske i Srbije neće se u političkom smislu normalizirati sve dok Srbija ne prihvati činjenicu da se u Hrvatskoj nije vodio građanski, nego obrambeni rat u kojem je Hrvatska bila žrtva srpske agresije.

Uostalom, i Međunarodni sud u Haagu, iako je prije dvije godine odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i srpsku protutužbu, utvrdio je kršenje Konvencije o genocidu protiv hrvatskog stanovništva, ubojstva i nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji u dugotrajnom razdoblju...

S druge strane, srpska strana nije dokazala zločinački obrazac postupanja hrvatske strane. Takvo je tumačenje tada iznio Toma Galli, stručnjak za međunarodno pravo. Unatoč notornoj povijesnoj činjenici i ocjeni suda u Haagu, vodstvo Srbije i dalje odbija prihvatiti da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

Pantovčak sasvim ispravno postupa kada odgađa poziv za uzvratni posjet Zagrebu srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću jer su posljednjih dana u Srbiji zaredale izjave, ali i postupci (poput podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću) koji potpuno negiraju povijesnu zbilju.

Nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović započela proces “otopljavanja” odnosa sa Srbijom jer je u “Vučiću pronašla sugovornika”, sve se zaustavlja jer se u Srbiji stvorila antihrvatska klima, a posljednji prigovori krenuli su zbog definicije Domovinskog rata u zakonu o braniteljima. Vučić Hrvatskoj zamjera što u tom zakonu Srbiju navodi kao agresora. I dok službeni Zagreb – premijer i predsjednica – Vučiću odgovaraju uljuđeno, premijerov neformalni savjetnik Vladimir Šeks skinuo je rukavice i Vučića nazvao četnikom.

I nije Šeks pogriješio jer sve što je Vučić govorio i propagirao devedesetih godina sasvim je u skladu sa Šeksovom ocjenom. Nitko se u HDZ-u nije uzrujao zbog te Šeksove izjave, dapače u neformalnim razgovorima uglavnom se s njom slažu... Možda je i Andreju Plenkoviću u desnom biračkom tijelu malo podigao rejting...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

MU
Muncimir
09:34 04.10.2017.

Previše se opterećujemo sa Srbima. Apsolutno je nevažno što oni govore, tvrde i koje diplomatske korake poduzimaju. Njihovo vodstvo čine četničke vojvode i bivši Miloševićevi slijedbenici. Članica smo zapadno-europski inegracija, obrisali smo blato Balkana od naših cipela. Reakcije na srpske provokacije nas vuku nazad u blato balkanske mitologije i mržnje. To nam isisava fokus i energiju za stvarno bitne stvari za našu domovinu. Prihvatimo se posla u smislu ekonomskog i demokratskog razvoja naše Hrvatske da mi i sutra generacije iza nas u njoj bolje žive i uživaju.

DU
Deleted user
10:27 04.10.2017.

pa šta bi vi hteli više od mene skroz sam se preobratio u miroljibivog čoveka i radim na pomirenju svih na ovim prostorima ne pada mi na pamet više držat govore nalik onim iz Gline 91 -e

DU
Deleted user
12:04 04.10.2017.

Pozvati i u zatvor s njim dok prijedje granicu